Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.447.232

Dědic v exekuci - prevence exekuce nemovitosti žijícímu rodiči

Odesláno: 
Otevřeno 1182 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
pokud je jeden z dědiců (dětí) po zemřelém rodiči v insolvenci, nebo je na něj daná exekuce, je nějak možné předejít situaci, že druhý rodič nepřijde např. o byt?
Příklad:
rodiče mají dvě děti, jeden zemře. Žijícímu rodiči připadne polovina bytu a druhá se dělí mezi rodiče a děti rovným dílem? Ten, kdo je v insolvenci může svůj podíl převést nebo darovat nebo se ho vzdát ve prospěch sourozence nebo pozůstalého rodiče? Nemůže rodič o byt přijít?
Děkuji.
 
Zdravím Vás, je-li jeden z dědiců v exekuci, nemůže se vzdát dědictví, kde je majetek vyšší než dluhy, neboť by tímto poškozoval své věřitele. Pokud by však byly dluhy zůstavitele vyšší než jeho majetek, měl by dědic v exekuci i insolvenci dědictví odmítnout či se ho vzdát, neboť nikdo nesmí být nucen přijmout předlužené dědictví. Dodávám, že exekucí či insolvencí by byl postižen jen spoluvlastnický podíl dědice v exekuci či insolvenci, a proto je možné se s exekutorem či insolvenčním správcem dohodnout na odkoupení spoluvlastnického podílu dědice v exekuci či v insolvenci, čímž by se dalo nemovitost zachránit.