Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.932

Insolvence a placení alimentů, výživného

Odesláno: 
Otevřeno 1696 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
měl bych dotaz ohledně insolvence.
Snažil jsem se přítelkyni dostat z problémů a sám jsem to neuhlídal a spadnul jsem do dluhů.
Momentálně dlužím kolem 500.000 Kč, exekuce není a vše se zatím daří platit (mám 3 práce).
Zvažuji podání insolvence, jenže mám problém ohledně alimentů. S bývalou přítelkyní mám ročního syna, nejsem zapsán jako otec a máme mezi sebou smlouvu na 4.000 Kč alimenty měsíčně. Se současnou přítelkyní mám 1 dítě, kde jsem zapsán v rodném listě dítěte. Teď je na cestě ještě 1 dítě + vyživuju nevlastní dítě, které má s někým jiným.
Můj plat s 1 dítětem je kolem 22 000 Kč, plus dělám přesčasy, k tomu 1 doložitelná brigáda kolem 3000 Kč a další to mám na ruku od tchána za výpomoc na baráku.
Můj dotaz tedy je, jestli má cenu podávat insolvenci, pokud bych musel z toho minima platit ještě nájem a alimenty, tak mi nezbyde nic. Nebo existuje nějaký jiný postup?
Děkuji
 
Dobrý den,

při čistém měsíčním příjmu ve výši 25.000,- Kč na oddlužení při dvou vyživovacích povinnostech a dluzích ve výši 500.000,- Kč dosáhnete.
Pro účely oddlužení však lze za vyživovanou osobu považovat pouze manželku a děti žijící ve společné domácnosti, jejichž jste matrikovým otcem.
Za vyživovanou osobu tak lze považovat dítě, které máte se současnou přítelkyní, a bude za něj též považováno Vaše dítě, které přítelkyně čeká.
Dítě přítelkyně, jehož nejste otcem, se pro účely insolvenčního řízení za vyživovanou osobu nepovažuje.
Pro účely insolvenčního řízení však nebudete považován ani za otce roční syna, kterého máte s bývalou přítelkyní, když nejste v jeho rodném listě jako otec zapsán. Stejnětak nebude přihlíženo k jakékoliv dohodě mezi Vámi a bývalou přítelkyní ohledně výše alimentů.

Při čisté mzdě 25.000,- Kč a 2 vyživovacích povinnostech Vám měsíčně zůstane cca 12.300,- Kč a na oddlužení by šlo cca 12.700,- Kč. Výživné je hrazeno prostřednictvím insolvenčního správce z té části, která připadá na oddlužení, tj. částka ve výši cca 12.300,- Kč je částkou, která Vám reálně zůstane.

Doporučuji se s matkou syna dohodnout na souhlasném prohlášení rodičů a nechat se zapsat jako otec do rodného listu dítěte. Jinak matka dítěte nemá právně nárok na jakékoliv alimenty z Vaší strany. Výši alimentů bude muset určit soud; pokud se však na nich jako rodiče dítěte dohodnete, řízení o určení výživného bývá poměrně rychlou záležitostí.