Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.444.264

Šikanozní návrh na insolvenci a zrušení rozhodnutí pro zmatečnost

Odesláno: 
Otevřeno 802 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
vyhrála jsem spor o byt, odpůrce podal dovolání, na základě kterého soud potvrdil moje užívací právo, ale vrátil spor k dořešení, zda-li je kupní smlouva jiného než oprávněného uživatele bytu v privatizaci absolutně nebo relativně neplatná.
Na základě toho podali odpůrci na mne šikanozní návrh na insolvenční řízení, byli dva s tím, ze jim dlužím za zamítnutou omluvu v řízení o ochranu osobnosti, soud ho zamítl, protože se spor táhnul 15 let, 3x rozhodoval Nejvyšší soud.
Ačkoliv jsem uplatnila zápočet, navrhnula jsem složit peníze do depozita, neboť podle exekutora protistrana nemá dostatečné finanční prostředky.
Soud vyhlásil bankrot a prodal, bez ohledu na ostatní spolumajitele - seniory, část chaty ve spoluvlastnictví. nejvyšší soud ve věci insolvence rozhodl, ze je řízení zmatečné, podala jsem proto návrh na zrušení rozhodnutí pro zmatečnost.
Ráda bych se zeptala, zda-li je dražba, pokud nedošlo k respektování rozhodnutí Nejvyššího soudu, neplatná; zda-li je povinen soud nabídnout díl spolumajitelům v předkupním právu nebo jaké jsou možnosti narovnání stavu tak, aby nedošlo ke znehodnocení majetku pro všechny nebo vydírání ze strany kupujícího, děkuji
 
Dobrý den,

jak jsem již psala dříve, jestliže je exekuce vedena pouze na jednoho ze spoluvlastníků nemovitosti, může být dražena pouze jeho příslušná část nemovitosti, nikoliv celá nemovitost. Podíly ostatních spoluvlastníků tak být zpeněžovány nemohou, pouze pokud by k tomu dali souhlas a k prodeji/držbě se dobrovolně připojili se svým podílem. Pokud exekutor vydal exekuční příkaz k prodeji celé nemovitosti, situace bude pravděpodobně jiná, než jak ji líčíte (nemovitost mohla být např. jako celek předmětem zástavního práva).

Aktuálně platná právní úprava nezná zákonné předkupní právo spoluvlastníků nemovitosti (do právního řádu bude navráceno až s účinností ode dne 01.01.2018), tedy pokud byl podíl na nemovité věci exekučně dražen, spoluvlastníkovi žádné výhodnější postavení nesvědčí.

Ohledně zmatečnosti insolvenční ho řízení nejsem schopna posoudit právní stav věci. Pokud jste však navrhla, jak píšete, zrušení zahájení insolvenčního řízení v návaznosti na rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR o zmatečnosti řízení, a soud tomuto návrhu vyhoví, budou veškeré kroky učiněné v rámci insolvenčního řízení neplatné, tedy i dražba podílu na chatě.