Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.442.018

Více exekucí na dlužníka s minimální mzdou (stav po konkurzu)

Odesláno: 
Otevřeno 730 x
1 odpověď
 
Dobrý večer.
Přítel má po konkurzu z 2015 exekuci na plat. Chodí mu minimální mzda měsíčně. Nyní mu přišel dopis, že je na něj vedena další exekuce z 2014 a že má do 14 dnů zaplatit částku ve výši XX000, -. Pokud tak neučiní, bude proti němu vedeno další řízení.
Trvalé bydliště má na obecním úřadě a po konkurzu již nemá žádný majetek.
Z platu jsou mu strhávány jiné exekuce, takže ani odtud exekutor nemůže čerpat prostředky.
Jak tedy bude řízení dále probíhat? A co má dělat? Z platu je mu strháváno 5.000 Kč na alimenty pro dvě děti a na stávající exekuce je strháván zbytek (cca 3.000 Kč).
Děkuji
 
Dobrý den,

nyní zahájené exekuční řízení bude probíhat tak, že jmenovaný soudní exekutor (stejně jako soudní exekutoři v již zahájených exekučních řízeních) prověří majetkové poměry přítele. Následně obvykle soudní exekutor cca 2 roky vyčkává, zda se nezměnili majetkové poměry dlužníka, tzn. zda mu není možno majetek či příjem již postihnout. Pokud ani po „druhém kole“ prověřování majetku a příjmů dlužníka žádný majetek nedohledá, obvykle oprávněnému navrhne zastavení exekuce pro nemajetnost povinného.

Jelikož žádný postižitelný majetek není a na přítele je již vedena exekuce, může přítel v souladu s ust. § 55 exekučního řádu podat návrh na zastavení exekuce z důvodu dle ust. § 268 odst. 1 písm. e) občanského soudního řádu, tj. že průběh výkonu rozhodnutí ukazuje, že výtěžek, kterého jím bude dosaženo, nepostačí ani ke krytí jeho nákladů. Návrhu na zastavení exekuce však nemusí být vyhověno, nebude-li s tím oprávněný (věřitel) souhlasit.