Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.526.196

Předčasné ukončení insolvence pro vysoký věk dlužníka

Odesláno: 
Otevřeno 1670 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
mám dotaz ohledně insolvence. Moje správkyně se mnou nedostatečně komunikuje, dokonce mě špatně informovala, nemám k ní důvěru proto prosím o radu.
Od ledna 2014 mi probíhá insolvence. Po smrti manžela jsem na dluhy zůstala sama, snažila jsem se platit dluhy jak se má, Když jsem již nesehnala brigádu, požádala jsem o insolvenci. Jsem již starší ročník 1949, na jaře mi bude 69 let. Z dluhů jsem byla neštastná, začínaly agentury a já jsem jednu z nich požádala. Protože jsem byla ve stavu, kdy jsem se bála obyčejné obálky, bála jsem se otevřít i připravenou dokumentaci na žádost o oddlužení.
Když mi byla přidělena správkyně, došla jsem k ní, tak první co mi velmi nepříjemně řekla "proč jste si nepožádala o nižší splátky, ale teď už s tím nemůžete nic dělat" a "proč jsem si nepožádala o splátky na třicet procent? , " ale opět, že s tím nemohu už nic dělat. A "důchod" tisíc korun, které mi má posílat dcera, že musím posílat také jí, správkyni. Na těch tisíc korun mě navedla agentura, že když mi někdo přistoupí, že mi bude přispívat, tak že mě spíš oddluží. Že to budu mít přilepšení k důchodu. Ale i to mi bere správkyně.
V té chvíli jsem se teprv dověděla, že mám splatit na cca 60 procent dluhu, tudíž z důchodu platím 4.550 Kč. A ještě těch tisíc korun. Mimo to mi započítali do insolvence úvěr, ke kterému jsem byla jen spoludlužník, asi rok to bylo uspokojované z mé insolvence, po roce "vyjeli" po dceři, hrozili exekucemi, že neplatí, právníkem, který ač jsme psali odvolávali se nic nám nepomohlo.
Insolvenční správkyně řekla, že je tak v pořádku. Protože mi dcera platit nemohla, platí tento úvěr 2100 Kč a ještě právníka od toho úvěru. 1500 Kč myslím, nemůže mi dávat 1000Kč. Proto jsem znovu se obrátila na správkyni, zda by mi mohla ten "důchod" 1000 Kč nechat. Poslala mi jen výhružný dopis - aspoň z mého pohledu - že když to jí nebudu posílat, že mi soud zruší insolvenci a podobně.
Ještě bych chtěla dodat, že jsem se ji ptala ještě jednou jak to je s tím úvěrem, když ho splácím já z insolvence i dcera prakticky plnou splátkou, tak mi napsala emailem, že to není v pořádku, ale vůbec mi s tím nepomohla a já z toho mála co mi zbývá jsem musela za jiným právníkem a požádat ho o pomoc. Nelíbí se mi, jsem z toho jednání nešťastná, nestalo se za 4 roky, že bych splátku neposlala, jen jsem prosila o těch tisíc korun.
Mám možnost požádat o ukončení insolvence, z důvodu, že jsem stará vdova a chtěla bych si našetřit aspoň ještě na důchod. V současné době mám zaplaceno cca 45 i víc procent.
Z důchodu mi zbývá tak na hodně skromné živobytí.
Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, bohužel o dřívější ukončení insolvence žádat nelze. Oddlužení se před uplynutím zákonem stanovené doby (60 měsíců) ukončí pouze v případě, že dlužník uspokojí 100% závazků svých nezajištěných věřitelů. Ohledně důchodu od dcery (1.000,- Kč) jste byla bohužel mylně informována ze strany agentury, která Vám insolvenční návrh podávala, neboť u smluv o důchodu či darovacích smluv platí, že se těmito smlouvami navyšuje příjem dlužníka pro účely oddlužení a proto je nutné tento příjem skutečně zasílat insolvenční správkyni na plnění splátkového kalendáře. V tom má správkyně pravdu, mohla s Vámi komunikovat jemněji, to uznávám. Máte nyní dvě možnosti, buď si zkuste požádat o nižší splátku s tím, že je nutné nižší splátku volit tak, abyste včetně odměny insolvenční správkyně uhradila za 60 měsíců alespoň 50% pohledávek nezajištěných věřitelů. Tuto žádost však musíte odůvodnit například vyššími náklady na bydlení, vyššími doplatky na léky a pokud možno i svá tvrzení doložit. Soud následně nařídí jednání o Vaší žádosti o nižší splátky, to je jedna varianta.
Pak je tu možnost číslo dvě, a to, že pokud již nyní máte uhrazených 45% závazků Vašich věřitelů, že Vaše dcera odstoupí od darovací smlouvy a tuto listinu s jejím úředně ověřeným podpisem zašle soudu, čímž bude darovací smlouva (důchod od dcery ve výši 1.000,- Kč měsíčně zrušen), nebo se prostě s dcerou dohodnete na ukončení smlouvy o důchodu k určitému datu, tuto listinu obě poděpíšete, s tím, že Vaše podpisy musí být úředně ověřeny a zašlete ji soudu. Nebojte se na to máte právo, neboť smlouvu o důchodu jste uzavřela Vy s dcerou a nikoli se soudem nebo s insolvenční správkyní. Po ukončení smlouvy o důchodu, pokud by Vám dcera chtěla finančně vypomoci, byly by tyto peníze výhradně Vaše a nemusela byste je již zasílat insolvenční správkyni, ale k tomu je nejdříve nutné písemnou formou ukončit smlouvu o důchodu.
 
Děkuji za odpověd, a prosím ještě jeden dotaz z otázky na,, dřívější ukončení insolvence"Já jsem soud už žádala myslím, že to bylo po dvou letech, zda by mě odpustil oněch 1000Kč, ale dostala jsem dopis, že miz toho nebylo dobře. Nejdřív ve smyslu, že oni ten důchod dceři nepřikázali, proto že nemohou mě oné povinnosti sprostitTo bych i pochopila. Proto dopis napsala dcera, s žádostí o zrušení toho důchodu ale na to přišla odpověd ve smyslu, že když nebudu splátky posílat, zruší mi insolvenci. Měla jsem obavu, proto jsem dál nežádala. A píšete se, že se nemám bát požádat o zrušení, ale po téhle zkušennosti se právě bojím. bojím využít rady, kterou jste mi napsali. Pak na to jsem se ptala i správkyně zda může dcera od smlouvy o důchodu odstoupit, ale na to mi řekla, že by dcera musela doložit, že není schopná mi peníze posílat, to znamená doklad o výši příjmů a že já jsem povinna si sehnat nebo zajistit jiný zdroj příjmů, abych mohla dál těch tisíc korun posílat. Pak mám v mých příjmech započítán příjem, ktetý jsem dokládala na začátku insolvence. V té době jsem měla brigádu a pracovala jsem jako prodavačka, příjem jsem měla 800 Kč za měsíc. Smlouva byla do února 2014. V lednu 2014 mi začly splátky na insolvenci. A já mám započítanou tuto mzdu za celých pět let trvání insovelnce jako kdybych ji pobírala a přitom již od toho února kdy mi smlouva skončila nepracuji, tudíž ten příjem nemám. Ještě k tomu úvěru o kterém jsem se zminovala, poprvé mi správkyně řekla, že je to v pořádku, že po dceři chtějí splácet úvěr taktéž po mě z insolvence, tak že jsem ho platily dvě. To bylo po roce. Po dalším roce, když začli obtěžovat dceru znovu a my jsme již nevěděli ani proč, řekla správkyně, že to dobře není, že se s Cofidisem musíme domluvit. Mám i emaily, které mi odpovídala správkyně. Jednou tak potom jinak. Já jsem z toho jednání zmatená a nevím co je správné. Platila jsem z insolvence onu splátku, přes tři roky protože zahrnuta do mé insolvence byla, protože ve smlouvě o insolvenci je napsáno, že nikdo z věřitelů nesmí být zvýhodněn, bála jsem se abych z toho neměla problém, že platím já i dcera, tudíž jednoho zvýhodnuji, proto jsem se na správkyni oobrátila, odkázala mě na soud, protože s tím zkušenost nemám, soudu se můj dopis nelíbil, v tom smyslu, že prý nevědí co po nich žádám, dcera za poplatek jinému právníkovi s jehož pomocí , dopis poslala tak aby soud pochopil co po něm chci a stalo se to, že mi poslali od Cofidisu, že tomu stejně nerozumím. Nevím, jestli dál správkyně posílá Cofidisu současně i dcera. Nemám se obrátit na ministerstvo spravedlnosti, pomohly by posoudit? Děkuji
 
Zdravím Vás, můžete mi prosím zaslat spisovou značku celé věci pod kterou je u daného insolvenčního soudu vedena, potom Vám mohu dát skutečně konkrétní odpověď na Váš dotaz a nerada bych Vás mystifikovala, ale věřte mi, že v obecné rovině mám pravdu.