Počet stránek ve webu: 43.141


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.509.711

Insolvence na zaměstnavatele pro nevyplacení platu, mzdy, výplaty zaměstnance

Odesláno: 
Otevřeno 1214 x
5 odpovědí
 
Dobrý den včera (21.09.2017) jsme s kolegyní podali na zaměstnavatele insolvenční návrh https://isir.justice.cz/isir/ueu/evidence_upadcu_detail.do?id=F6F0413CB2034FD980E98B03CB841A71 na Úřadu práce ČR nám řekli, že bez toho nám nemohou vyplatit dlužné výplaty.
My si chceme požádat a až po podání návrhu nám řekli, že si můžeme požádat jen jednou a to až po tom co dostaneme poslední výplatní pásky což bude až 16. října. Jak soud zjistí jestli je dlužník opravdu v úpadku, musí dlužník doložit kolik a komu dluží a kdo dluží jemu? Nebo se čeká, kdo se ještě přihlásí? Když jsme návrh podávali mi zaměstnanci?
Dnes (22.09.2017) jsem se dozvěděla, že zaměstnavatel neposílá faktury, těm pro, pro které jsme šili pracovní oděvy. Volali naší bývalé mistrové, proč jim nefakturují.
Vím jistě, že od úřadu práce má pozastavené dotace na chráněna místa a vím, že je prošetřován policií pro dotační podvody. Nepodali jsme ten návrh moc brzo? Nebo neudělali tím nějakou jinou chybu?
 
Dobrý den,

domnívám se, že jste žádnou chybu neudělaly. Zaměstnavatel Vám nevyplácel mzdu a Vy jste ukončila pracovní poměr právě pro nehrazení mzdy, na což máte ze zákona právo.

Insolvenční soud nyní, po zahájení insolvenčního řízení, bude zkoumat, zda společnost naplňuje znaky úpadku, tedy že má více věřitelů s pohledávkami po splatnosti v takové výši, které není s ohledem na majetek společnosti schopna uhradit. Soud obešle finanční úřady, Českou správu sociálního zabezpečení, Úřad práce a jiné státní instituce s dotazem, zda neevidují za společností dluh.

Zároveň vyzve společnost, aby se k podanému insolvenčnímu návrhu vyjádřila a předložila seznamy svého majetku včetně pohledávek s uvedením dlužníků, seznamy závazků s uvedením věřitelů (všechny osoby, které vůči společnosti mají nebo uplatňují pohledávky) a seznam zaměstnanců.
Následně nařídí jednání o projednání insolvenčního návrhu (pokud sama společnost neprohlásí, že je v úpadku - zde by bylo jednání již nedbytečné), v jehož rámci bývá úpadek zjištěn (nevyplyne-li ze zjištěného cokoliv jiného).
 
jsem Host 5158 http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/home/dotazy-exekuce/questions/5158-insolvence-na-zamestnavatele-pro-neplaceni-vyplaty.html#question_12928 právě jsem zjistila, že zaměstnavatel mi doplatil dnes (22.09.2017) tu jednu dlužnou výplatu po splatnosti za měsíc červenec, předpokládám, že stejně to udělal i s kolegyní Která insolvenci podala. Já jsem zatím na neschopnosti. Máme povinnost teď tu insolvenci stáhnout nebo ne, když nám dluží ještě za srpen?


 
a pokud musíme stáhnout, tak kolik na to máme dní? Vůbec nevím co máme a nemáme dělat, naši šéfové jsou v obcházení zákona velmi zdatní
 
Zdravím Vás, soudu oznamte, že Vám dlužník dne ... vyplatil ..., - Kč což je dlužná mzda či její část za měsíc červenec 2017, nicméně Vám dlužník stále dluží mzdu za měsíc srpen 2017, takže insolvenční návrh brát zpět nemusíte, neboť Vám dlužník (zaměstnavatel stále dluží jednu mzdu) a je tedy Vašim dlužníkem, a současně i dlužníkem Vašich kolegů. Lhůta zde není omezená, ale je dobré s tímto úkonem příliš neotálet.
 
Dobrý den,

povinnost vzít svůj insolvenční návrh nemáte, jelikož ke dni zahájení insolvenčního řízení důvody, pro které jste tento návrh podaly, trvaly.

Jak jsem již psala dříve, soud nyní bude zkoumat, zda společnost naplňuje zákonné znaky úpadku. Pokud soud následně situaci posoudí tak, že úpadek není osvědčen, usnesením insolvenční řízení zastaví.