Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.929

Exekutor nesplnil slib - neodblokování účtu po zaplacení poloviny dluhu

Odesláno: 
Otevřeno 519 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mé manželce přišla exekuce. Jelikož jsme manželé a mám vyšší příjem, tak mi byla udělena exekuce na účet. S exekutorem jsem si domluvil měsíční splátky a myslel si, že mi otevře účet. Po mém dotazu směřovaném na něj mi bylo řečeno, že účet mi můžou odblokovat, až po uhrazení poloviny částky.
Proto jsem šel na banku a polovinu částky uhradil. Poté jsem čekal týden a když byl účet stále blokován, tak jsem napsal znovu exekutorovi. Ten se mi, ale od té doby neozývá a na mé dotazy nereaguje. Na účet mi chodí veškeré finance a proto jsem momentálně bez prostředků.
Chtěl bych se prosím zeptat, jaká je tedy lhůta pro otevření účtu, popřípadě na koho se mám s tímto problémem obrátit.
Děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, exekutoři obecně účty odblokují až po úhradě celé dlužné částky, včetně nákladů exekuce, protože poté mohou exekuci zastavit z důvodu úhrady dlužné částky dle ust. § 268 odst. 1 písm. g) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Je možné, že exekutor může v odůvodněných případech učinit výjimku a účet odblokovat i dříve, ale mám za to, že se to neděje příliš často nebo exekutoři jednají v duchu hesla "slibem nezarmoutíš". Exekuce přikázáním pohledávky z účtu je normální způsob provedení exekuce, který má za následek zvýšený tlak na povinné k úhradě dluhu. Dle zákona lze exekuci zastavit až po její úhradě, proto se dle mého názoru odblokování účtu na základě ústní dohody s exekutorem či jeho zaměstnancem nejspíš nedočkáte.
Pokud potřebujete peníze z blokovaného účtu učiňte následující, zajděte na pobočku banky, u které je blokovaný účet veden a zde v souladu s ust. § 304b odst. 1, odst. 4 občanského soudního řádu požádejte o výplatu nezabavitelné částky manželu povinného. Nezabavitelná částka v tomto případě činí polovinu prostředků na tomto účtu, minimálně však dvojnásobek životního minima (6.820,- Kč). Na základě Vaší žádosti by Vám měla být polovina peněz na účtu pokud převyšuje částku 6.820,- Kč vyplacena, a případně by Vám byla vyplacena částka 6.820,- Kč. Jen uvádím, že o výplatu této částky můžete žádat pouze jedenkrát po celou dobu vedení exekuce přikázáním pohledávky z účtu manžela povinného. Proto Vám doporučuji se v zaměstnání dohodnout na výplatě mzdy buď v hotovosti nebo na složenku, čímž zamezíte tomu, aby Vaše mzda odešla na účet blokovaný exekutorem a peníze tak budete mít pro sebe.