Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.372

Zrušení exekuce dlužníkem při splacení dluhu - jak toho docílit?

Odesláno: 
Otevřeno 692 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
2015 na mě bývala přítelkyně dala exekuci na dlužné výživné plus běžné výživné, vše jsem uhradil dlužné výživné bylo exekučně strháváno z platu i s běžným výživným. Nyní 6 měsíců platím jen běžné výživné, které je však pořad strháváno exekuci.
Prosil jsem přítelkyni aby exekuci na běžné výživné stáhla že dám příkaz účetní, aby to bylo strháváno z platu, ale aby zrušila exekuci jelikož si nemohu dovolit vzít si ani paušál na telefon a chtěl bych si do budoucna vzít hypotéku. Pokud budu mít exekuci na platu nikdo mi nic nedá.
Chci poprosit jestli mám jinou možnost jak tuto exekuci zrušit je to běžné výživné které by bylo strháváno hned s platu.
Předem děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,

jelikož již dlužné výživné bylo zcela uhrazeno a běžné výživné je nyní hrazeno, doporučuji příslušnému soudnímu exekutorovi podat návrh na zastavení exekuce s odůvodněním, že dlužné výživné již bylo uhrazeno a běžné výživné je nyní hrazeno.

Budete však muset v řízení prokázat, že splňujete předpoklady nutné pro zastavení exekuce, vyplývající z § 290 odst. 2 občanského soudního řádu, který zní: „Na návrh povinného může soud zastavit nařízený výkon rozhodnutí srážkami ze mzdy, jestliže jsou srážky prováděny již jen pro běžné výživné a lze předpokládat, že povinný vzhledem ke svému chování i poměru k práci bude výživné plnit dále dobrovolně. “

Pro zastavení exekuce pro běžné výživné na návrh je nutné, aby exekuce probíhala již jen pro běžné výživné a nebyl zde tedy jakýkoli nedoplatek na výživném, aby povinný vzhledem ke svému chování i poměru k práci hradil výživné dobrovolně i nadále a dále že současně není vedena exekuce pro jinou pohledávku.

Návrh na zastavení exekuce se podává u soudního exekutora, jenž vede exekuci, kdy ten se dotáže oprávněného (matky Vašeho dítěte), zda se zastavením exekuce souhlasí či nikoli. Pokud se zastavením exekuce nesouhlasí, je návrh na zastavení exekuce postoupen příslušnému soudu, který na základě své volné úvahy posoudí, zda-li jsou splněny všechny podmínky pro zastavení exekuce či nikoli.