Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.332

Splacená insolvence a nový dluh před ukončením oddlužení - trest, postih, sankce

Odesláno: 
Otevřeno 2988 x
1 odpověď
 
Mám povolenou insolvenci a poslední splátka byla splacena v srpnu 2017, což je dříve než činila doba oddlužení 5. let. Prosím o radu, jak dále pokračovat, když tento měsíc (srpen 2017) poslal na KS, který insolvenci povolil, informaci další subjekt, že během splácení insolvence jsem vytvořil další dluh, který nesplácím. Může nějakým způsobem, rozhodnout insolventní soud, když mám již celou pohledávku uhrazenou, včetně všech odměn IS.
Může rozhodnout, nebo mě nějakým způsobem potrestat, za nový závazek (tedy pohledávku věřitele), které již nemají s povolenou insolvencí nic společného.
Musím žádat písemně soud, aby vydal Usnesení o ukončení mé insolvence.
Děkuji za radu.
 
Dobrý den,

v této situaci soud patrně nevydá usnesení, kterým Vás osvobodí od placení zbytku dluhů, jelikož jste porušil své povinnosti dle ust. § 412 insolvenčního zákona, který říká, že „Po dobu trvání účinků schválení oddlužení plněním splátkového kalendáře je dlužník povinen nepřijímat na sebe nové závazky, které by nemohl v době jejich splatnosti splnit. “ Jelikož však pohledávky věřitelů přihlášených do insolvenčního řízení byly uhrazeny, víceméně se Vás toto nedotkne.

Usnesení o ukončení insolvenčního řízení vydá soud poté, co mu bude ze strany insolvenční správce předložena konečná zpráva. Není tak třeba o vydání tohoto usnesení explicitně žádat.