Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.240

Promlčení daňového nedoplatku - lhůta, za kolik měsíců, let?

Odesláno: 
Otevřeno 1489 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mám daňový nedoplatek u Finančního úřadu od roku 2000. K poslednímu přetržení dluhů došlo srážkami ze mzdy a následně srážkami z podpory nezaměstnanosti v 01/2011. Od té doby nic nevymoženo ani jiný kontakt s FÚ, pouze v roce 2012 na žádost FÚ vyplněn dotazník o majetkovém poměru (negativně). Dle novely DZ začíná běžet 6létá promlčecí lhůta ode dne poslednímu úkonů, tedy např. vymožení části pohledávky.
To by znamenalo, že nová lhůta začala běžet od 01/ 2011. Je tedy tento dluh promlčený, nebo tak nastane až k 1.1.2018? , podle starého DZ.
Dále zákon vymezuje možnosti přetržení doby:
a/ zahájení exekučního řízení podle tohoto nebo jiného zákona,
b/ zřízení zástavního práva, nebo
c/ oznámení rozhodnutí o posečkání;

Tedy za a) stačí, aby FÚ zahájil exekucí a tím dojde k dalšímu přetržení i když správce daně nic nevymůže? Za c) Tedy postačí aby FÚ pouze doručil rozhodnutí o tom že s placením pohledávky posečká, a tím také začne běžet nová 6-ti létá lhůta?
Zatím se nechci u FÚ dotazovat, abych popřípadě nevzbudil pozornost a FÚ nezačal konat.
Děkuji a přeji hezký den Štefan
 
Dobrý den,

nedoplatek na dani nelze vybrat a vymáhat po uplynutí lhůty pro placení daně, která činí 6 let. Lhůta pro placení daně začne běžet dnem splatnosti daně. Jde-li o nedoplatek z částky daně, k jejíž úhradě byla stanovena náhradní lhůta splatnosti, začne lhůta pro placení běžet náhradním dnem splatnosti daně.

Dle ust. § 160 odst. 3 daňového řádu (a totožně to bylo stanoveno v ust. § 70 zákona o správě daní a poplatků) se zahájením exekuce běh promlčecí doby přerušuje, tzn. začíná běžet „nová“ 6letá promlčecí lhůta, která nadto neběží po dobu vedené exekuce.

Úkonem přerušujícím běh lhůty pro placení daně je vyjma zahájení exekučního řízení též zřízení zástavního práva nebo oznámení rozhodnutí o posečkání. Rozhodnutí o posečkání s úhradou daně však finanční úřad nikdy nevydá sám od sebe, nýbrž pouze k žádosti dlužníka (plátce daně).

Lhůta pro placení daně neběží po dobu vymáhání daně soudem nebo soudním exekutorem, přihlášení daňové pohledávky do insolvenčního řízení nebo do veřejné dražby, odkladu daňové exekuce odložené na návrh, daňové exekuce srážkami ze mzdy nebo dožádání mezinárodní pomoci při vymáhání nedoplatku.

Pokud správce daně vymáhal pouze prostřednictvím Vámi uváděného exekučního příkazu srážkami ze mzdy, je možné, že Váš dluh není možné již vymáhat (tato skutečnost však nastala nejdříve v 01/2017).