Počet stránek ve webu: 43.141


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.509.199

Neoprávněná exekuce - splacený dluh, zaplacený závazek

Odesláno: 
Otevřeno 1023 x
2 odpovědi
 
Dobrý den,
manžel si v roce 2012, když žil s bývalou přítelkyní půjčil na vybavení domácnosti od svého tehdejšího potencionálního tchána 30 000 Kč. Sepsali spolu smlouvu o půjčce, kterou řádně s ex. spláceli a doplatili.
Po rozchodu s expřítelkyní, tchán dal smlouvu exekutorovi s tím, že manžel mu nic z toho nezaplatil. Vzhledem k tomu, že půjčka byla v rodině a tchán dělal u PČR, nepožadoval manžel doklad o zaplacení. Nicméně je několik svědků, kteří by splácení dluhu dosvědčili.
O soudním řízení manžel nevěděl, ale každopádně jsme požádali o obnovu řízení, abychom dokázali, že nic manžel nedluží.
Exekutor nám z účtu strhl ex. ve výši 71 000 Kč, ačkoliv jsem mu po obdržení exekučního příkazu poslala odvolání, protože dluh nespadá do SMJ a zabavil všechny prostředky na účtě. Oznámení o žádosti o obnovu řízení, protože jde o neoprávněnou exekuci.

Moje otázka zní, zda můžeme v případě vyhraného soudu žádat odškodnění? A po kom? Po Věřiteli, že si údajný dluh vymyslel nebo po exekutorce, že zabavila peníze neoprávněně.
Předem děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,

zásadní problém vidím ve Vašem sdělení, že „o soudním řízení manžel nevěděl“. Manžel má povinnost si přebírat zásilky na adrese svého trvalého bydliště a pokud se tam nezdržuje a nemá zřízenu dosílku pošty, mohl si zřídit doručovací adresu, kterou sdělil na obecním úřadě v místě svého trvalého bydliště pro její evidenci v registru obyvatel).

Je-li rozhodnutí nalézacího soudu pravomocné, Vaše obrana bude velmi obtížná, zejména z důvodu, že nejste schopni listinami prokázat zánik závazku.

Ohledně exekuce přikázáním pohledávky z Vašeho bankovního účtu: Pokud nebylo Vaše SJM zúženo, resp. nevzniklo, a příslušná smlouva o odlišném manželském majetkovém režimu nebyla vložena do Seznamu listin o manželském majetkovém režimu vedeného Notářskou komorou ČR, exekutor bankovní účet postihnout mohl. Exekutor nemůže postihnout Vaši mzdu (manželky) ; v tomto případě doporučuji požádat zaměstnavatele o vyplácení mzdy v hotovosti.
 
Zdravím Vás, v tomto případě je nutné uvést, že i v rodině je dobré mít od půjček písemné potvrzení o jejich splacení či splácení, stačí i splátkový kalendář, kde by byly uvedeny zůstatky, kdy věřitel by převzetí peněz podepsal.
Pokud si přebíráte poštu, měla by Vám být doručena jak žaloba, tak i soudní rozhodnutí (platební rozkaz), proti, kterému je přípustný odpor. Pokud jste tak neučinili tak toto rozhodnutí nabylo právní moci. Exekuce je tedy jen důsledkem toho, že jste o soudním řízení nevěděli (zahraniční dovolená, nemoc, ...). Exekutor vymáhá pohledávku na základě exekučního titulu, proto je vhodné podat návrh na odklad exekuce dle ust. § 54 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 266 odst. 1 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), s tím, že o odklad exekuce žádáte do doby než bude rozhodnuto o obnově řízení či o odklad exekuce žádáte alespoň o 6 měsíců a dále podat dle ust. § 55 exekučního řádu ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. g), písm, h) občanského soudního řádu návrh na zastavení exekuce, který se podává k exekutorovi, který tuto pohledávku exekučně vymáhá. V návrhu na zastavení exekuce bych uvedla, že je sice pravdou, že byla uzavřena smlouva o půjčce mezi oprávněným a povinným, ale, že dlužná částka byla zcela uhrazena oprávněnému, což je možné doložit například čestnými prohlášeními svědků, uvést jména, příjmení, data narození bydliště a je vhodné tato čestná prohlášení v úředně ověřených kopiích přiložit, dále je vhodné doložit i výpisy z účtu, ústřižky složenek, či potvrzení o platbách z bankomatu, prostě Vaše tvrzení o úhradě dluhu doložit co nejvíce listinami.
K tomu, že exekutorka zabavila i Váš majetek se musím zeptat i na datum sňatku s Vašim mužem, pokud jste se vzali do 31.12.2013 včetně, je vše v pořádku a Vy můžete podat návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu, neboť je po Vás jako po manželce povinného vymáhán výlučný dluh manžela, což dokládáte i kopií oddacího listu, jen je nutné, aby datum sňatku následovalo i po právní moci exekučního titulu.
Pokud je však datum sňatku od 1.1.2014 a dále, tak zde bohužel platí, že odpovídáte i za dluhy manžela před uzavřením manželství, tedy pokud jste neměli uzavřenou předmanželskou smlouvu.
Pokud by se ukázalo, že exekuce je skutečně neoprávněná, zde bych veškeré plnění, které manžel poskytl otci bývalé přítelkyně požadovala výlučně po něm (tedy po oprávněném), neboť exekutorka jen vymáhá pohledávku na základě pravomocného a vykonatelného exekučního titulu a ona skutečně nemohla tušit, že dluh v době podání návrhu na nařízení exekuce neexistuje či již byl splacen