Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.442.524

Deponování platu, mzdy - zaměstnavatel neposlal peníze exekutorovi který vymáhá dluh

Odesláno: 
Otevřeno 1633 x
5 odpovědí
 
Dobrý den,
Můj bývalý zaměstnavatel mi strhával deponovanou částku 20.000 Kč.
05/2017 jsem se informoval u zaměstnavatele v jakém stádiu splácení jsem a bylo mi sděleno, že dluh je uhrazen.
30.6.2017 jsem ukončil s tímto zaměstnavatelem pracovní poměr.
V srpnu 2017 jsem si pro jistotu ověřoval stav svých restů a zjistil jsem, že deponovanou částku zaměstnavatel neodeslal. S exekutorským úřadem nekomunikuje a mně stále odkazuji na někoho, koho nejde kontaktovat.
I když exekutor vyhrožoval pokutou pokud neodpoví, jediné co odpověděli bylo pracovní poměr byl ukončen. Ale já dlužím stále nemluvě o 20.000 Kč, které mi strhli a netuším kde jsou.
Jak mám postupovat?
Děkuji.
 
Zdravím Vás, pokud máte k dispozici výplatní pásky z bývalého zaměstnání (toho, kde deponovali 20.000,- Kč a nezaslali tuto částku exekutorovi) a na výplatních páskách je uvedeno srážky ze mzdy, zašlete tyto listiny exekutorovi, aby bylo jasné, že chyba není na Vaší straně, ale na straně bývalého zaměstnavatele. Jinak deponace je obvyklá při podání insolvenčního návrhu do schválení oddlužení, kdy po schválení oddlužení je deponovaná částka vyplacena dlužníku, ale nikoli v exekuci. V exekuci je zaměstnavatel povinného povinen každý měsíc ze mzdy povinného provádět srážky ze mzdy, které je každý měsíc povinen zasílat na účet exekutora, proto se mi deponace v tomto případě (exekuce) nezdá.
Pokud by byla pravda to co uvádíte, je tu několik možností, Vy můžete po zaměstnavateli vymáhat náhradu škody oněch 20.000,- Kč, které zaměstnavatel nezaslal exekutorovi, ač tak měl učinit, a to včetně příslušenství o které se dlužná částka navýšila v důsledku této skutečnosti, neboť za dobu prodlení se splácením se navýšilo i příslušenství, které by bylo nižší, než kdyby tato částka byla exekutorovi zaslána, nebo tuto částku může po Vašem bývalém zaměstnavateli vymáhat i sám exekutor, a to jako bezdůvodné obohacení, neboť si Váš bývalý zaměstnavatel ponechal peníze, které mu nepatří a měly být zaslány exekutorovi.
Pokud jste však v insolvenci a bylo Vám schváleno oddlužení, měly by Vám být deponované peníze vyplaceny po právní moci usnesení o schválení oddlužení, o to je třeba prostřednictvím insolvenčního správce požádat bývalého zaměstnavatele.
 
Také Vás zdravím, veškerá výplatnice mám. Dokonce mi podle nich vychází, že mi Man...r srazil o 2tis. více. To však nemohu s jistotou tvrdit, protože srážek jsem měl více, ale jen jednu drponovanou. V insolvenci jinak nejse, dnes (08.09.2017) jsem pohrozil zaměstnavateli trestním oznámením a že se ho chystá exekutor pokutovat a bylo mi zděleno, že se na to podívají. Informoval jsem o situaci exekutora a tomu se dnes (08.09.2017) poprvé podařilo dovolat ucrarne. Kde mé tvrzení potvrdili a vymlouvali se, že exek. neposlal dokumenty. Ten však zdeli časy, dny kdy je zaslal a náhle vše bylo nasvete. S příslibem, že peníze ještě dnes (08.09.2017) odešlou. Nic měně mi byla opět stržena z vyplaty další častka 7000Kč. Nyní čekáme do pondělí jak to dopadne. I přesto, že jsem dlužník, cítím se poškozen. Hezký den Jiří
 
Zdravím Vás, chápu Vaše rozhořčení, snad se vše vyřeší. Jen dodávám, že kdyby se stalo a exekuci byste "přeplatil", exekutor Vám peníze, které byly uhrazeny navíc musí vrátit, neboť v opačném případě by se na Váš úkor bezdůvodně obohatil. To, že Vám byla sražena další částka je mi líto, ale pokud exekuce nebyla zastavena, neboť zaměstnavatel peníze exekutorovi nezaslal, tak je srazit musel, neboť je vázán platným exekučním příkazem. Doufám, že se vše již brzy vyřeší.
 
Zdravím Vás, k dnešnímu dni už je vše v pořádku a střežené peníze už jsou zpět. Děkuji za řadu a přeji hezký den.
 
Zdravím Vás, za málo, hezký zbytek dne i Vám.