Počet stránek ve webu: 43.147


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.510.362

Exekuce na bratra a zrušení trvalého pobytu - ochrana majetku rodiny před exekutorem

Odesláno: 
Otevřeno 740 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
bydlíme v jedné domácnosti 4 členové. Vše skoro funguje.
Bohužel můj bratr (29 let), sice má stálou práci, ale má závazky, které neplatí. Nesplacená pojistka na auto, dluh u nebankovního věřitele a dále pohledávka za opravu traktoru od firmy.
Už přišel dopis od právničky, která zastoupila firmu a je to prý poslední výzva, jinak bude zahájeno vymáhání. Mám strach aby nedošli exekutoři, majetek není jeho, vše je rodičů.
Pomůže nám, když odhlásím trvalý pobyt na obecní úřad, nebo můžou přijít exekutoři i když bude odhlášen, ale bude tady bydlet?
Děkuji.
 
Zdravím Vás, i kdyby byl bratr trvale hlášen na "úřadě! , exekutoři adresy úřadů znají a proto dost často posílají vykonavatele na adresu posledního trvalého pobytu předtím než se povinný nechal přehlásit na ohlašovnu, tedy na úřad. Zde by bylo řešení, aby ostatní členové rodiny formou čestného prohlášení sepsali majetek, který je jejich a dále, aby tato čestná prohlášení opatřili svými úředně ověřenými podpisy. Navíc by bylo vhodné k výše uvedeným věcem (majetku, který nepatří zadluženému bratrovi) dohledat co nejvíce dokladů, kterými členové rodiny prokáží své vlastnické právo k zabaveným věcem. Těmito doklady jsou smlouvy (kupní, darovací, nájemní, ...), dále faktury, dodací listy, záruční listy. Z těchto listin je možné učinit úředně ověřené kopie, abyste měli ověřenu jejich shodu s originálem a mít tyto listiny "po ruce", kdyby se exekutor rozhodl pro exekuci prodejem movitých věcí povinného. Dále uvádím, že věci, které nelze zabavit ani povinnému jsou upraveny v ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Jen jedna poznámka na konec, nestál by Váš bratr o komplexní řešení jeho zadluženosti, a to cestou insolvenčního návrhu spojeného s návrhem na povolení oddlužení, jelikož bratr práci má, mám za to, že by to mohla být schůdná cesta jak vyřešit problém a ušetřit nervy a čas celé rodiny. Jen je nutné, aby bratr měl dostatek prostředků na to, aby ze svého příjmu uhradil alespoň 30% závazků nezajištěných věřitelů za 60 měsíců + odměnu insolvenčního správce v celkové výši 65.340,- Kč a deponaci odměny ve výši 6.540,- Kč a odměnu ve výši 225, - Kč za každou přihlášku pohledávky (zjednodušeně řečeno kolik má bratr různých věřitelů tolik bude přihlášek pohledávek), případně i částku 4.840,- Kč odměna advokáta, který insolvenční návrh sepsal. Pokud by o to bratr stál a jeho příjmy by byly dostatečné, bylo by nutné se všemi podklady a zejména aktuálními upomínkami navštívit buď advokáta a požádat jej o sepsání insolvenčního návrhu, nebo je možné v téže věci požádat o pomoc rovněž i charitu, či bezplatné poradny při finanční tísni, diakonie. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz. Pokud by měl bratr nemovitost na hypotéku či auto na leasing bylo by nutné počítat s tím, že by bratr o tyto věci v průběhu oddlužení přišel, neboť by byly zpeněženy insolvenčním správcem a z výtěžku jejich prodeje by byl uspokojen zajištěný věřitel. Takže je možné se zamyslet i nad tímto řešením, neboť je-li člověk v insolvenci, exekutoři na něj "nemohou", neboť insolvence coby "kolektivní exekuce" má přednost před klasickou exekucí. Právě tímto by mohl být ochráněn nejen rodinný majetek, ale i klid rodiny a bratr by si takto mohl vyřešit svoje problémy s dluhy.