Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.535

Přeposílání výživného, alimentů insolvenčním správcem - změny po 1.7.2017

Odesláno: 
Otevřeno 696 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chtěla bych Vás touto cestou poprosit o radu. Přítel je v insolvenčním řízení od března 2017. Pobírá invalidní důchod ID a zároveň pracuje na částečný úvazek.
Má s bývalou manželkou dvě děti, na které platí výživné.
Srážky jsou z ČSSZ řádně odesílány, taktéž od zaměstnavatele a vše je zasíláno na účet insolvenčního správce na jeho výlohy, výplatu výživného a umoření dluhu.
Bohužel výživné na účet exmanželky v červnu ani v červenci nedorazilo. Přítel se snažil několikrát zkontaktovat s insolvenčním správcem. Telefon pokaždé zvedla jeho asistentka a informovala ho, že správce je na jednáních, ať si zavolá později či jiný den - pokaždé bezúspěšně.
Na dotaz, jak je možné, že ex manželce výživné nepřišlo, asistentka sdělila, že se změnily zákony, že je to tak normální, že není jediný, kdo volá a že mají právo zadržet peníze určené na výživné až 6 měsíců.
Přítelova ex je ale na alimentech závislá a je otázkou času, kdy přistoupí k soudnímu jednání, když příteli takto vzniká dluh na výživném.
Mohu poprosit o radu co s touto situací má dělat?
Předem moc děkuji.
 
Dobrý den,

dle ust. § 38 odst. 6 insolvenčního zákona ve znění účinném od 01.07.2017 „Je-li způsobem řešení úpadku oddlužení plněním splátkového kalendáře, insolvenční správce uloží z měsíčních splátek částku odpovídající jeho odměně a náhradě hotových výdajů za dobu 6 měsíců jako zálohu na úhradu své odměny a náhrady hotových výdajů na zvláštní účet u banky“.
Insolvenční správkyně tak nyní musí (a to i u řízení zahájených před účinností této novely) deponovat částku rovnající se zálohám za období 6 měsíců (tj. částku ve výši 6.534,00 Kč) ; jakmile bude mít tuto částku nadeponovanou, bude opětovně hradit výživné, a to přednostně před ostatními věřiteli. Bohužel novelou insolvenčního zákona vznikl tento problém, se kterým se nyní potýká většina insolvenčních správců.
Můžete však matku přítelových dětí ubezpečit, že veškeré výživné jí bude uhrazeno (byť se zpožděním), a to včetně měsíců června a července 2017.
Příteli žádná odpovědnost za nehrazení vzniknout tímto postupem nemůže, když tento postup vychází ze zákonné úpravy, nikoliv z jakéhokoliv poručení povinností Vaším přítelem.