Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.528.198

Exekuce - nakládání s majetkem mimo soupis movitých věcí

Odesláno: 
Otevřeno 557 x
1 odpověď
 
Dobrý den,

bydlíme v domě (rodinný dům), kde přebývá dlužník na kterého byla uvalena exekuce. Dlužník obývá jednu místnost v přízemí avšak nemá nájemní smlouvu a tak exekutor sepisoval majetek v celém domě.

Vykonavatel sepsal asi 8 věcí a s několika dalšími věcmi počkal, jelikož jsme hledali doklady o koupi. Následně jsme za dlužníka zaplatili částku, cca 1/10 dluhu a vykonavatelé odjeli. Poté jsme některé pro nás cenné věci převezli jinam. Tyto věci nebyly na soupisu movitých věcí.

O několik dní později vykonavatelé přijeli pro některé dříve sepsané věci a ty si odvezli, ptali se však také i na to, zda-li jsme našli doklady o koupi k těm věcem které jsem převezli pryč a nebyly na soupisu movitých věcí.

Chtěl bych se tedy zeptat zda-li si může exekutor v budoucnu nárokovat i tyto věci i když nebyly a nejsou v soupisu, například na základě pořízeného video záznamu apod.

Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, ono je možné, že by se exekutor mohl vrátit poté co by například některé movité věcí zpeněžil a vrátit se pro další věci, neboť výtěžek z prodeje původně zabavených věcí nepostačoval k úhradě exekuce. Proto by bylo vhodnější s věcmi již nehýbat a raději se pokusit doložit vlastnické právo k Vašim zabaveným věcem a podat návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu dle ust. § 68 odst. 1 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.), s tím, že k tomuto návrhu je nutné doložit úředně ověřené kopie dokladů dokládajících Vaše vlastnické právo k zabaveným věcem (tj. smlouvy, faktury, dodací a záruční listy, ...). Návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu je však nutné podat do 30 dnů ode dne, kdy jste se o zabavení svých věcí dozvěděli. Pro úplnost dodávám, že ani povinnému nelze zabavit vše, věci, které nelze zabavit ani povinnému jsou upraveny v ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Neboť zabavení těchto věcí povinného je důvodem pro zastavení exekuce dle ust. § 268 odst. 1 písm. d) občanského soudního řádu.