Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.442.500

Insolvence na dlužníka a ručitele - věřitel nevěděl o insolvenci, oddlužení, osobním bankrotu dlužníka a ručitele

Odesláno: 
Otevřeno 1388 x
5 odpovědí
 
Dne 18.12.2015 jsem poskytl půjčku na smlouvu o půjčce ve výši 150 tisíc + úrok 20% splatnou do 18.12.2016.
Dlužník ani jeho ručitel mě neinformoval o jejich dalších půjčkách a ručitel o své insolvenci, kdy mu bylo povoleno oddlužení formou splátkového kalendáře dne 8.3.2013. Naopak mě ujišťovali, že mají skvělé investice a brzy dluh celý splatí.
Dlužník mi splácel dluh v různých částkách celkem uhradil 79.000 Kč a poté dluh přestal splácet a od 15.7.2016 již nesplácí nic, stejně ručitel.
Dlužník se dostal do insolvence a dne 14.6.2017 mu bylo povoleno oddlužení formou splátkového kalendáře. O insolvenci jsem nevěděl a zjistil jsem to až nyní, kdy se nemohu přihlásit jako věřitel.
Také ručitel, který ručí za tuto půjčku se nepřihlásil do insolvence dlužníka. Je možné po někom z nich žádat úhradu zbylé dlužné částky + úroky? Smlouvu jsem vyhotovil v jednom provedení a také potvrzení o převzatých částkách jsem nedával. Převzaté částky jsem si zapisoval do svého notesu a podepsal.
Oni nemají kopii smlouvy ani kopie dosud zaplacených částek. Zatím jsem se na nikoho neobrátil ani na firmy na vymáhání dluhu ani na exekutora ani na soud, jelikož jsem zjistil, že insolvenční soud je nadřazen nad soudem obecním a exekutorem. Navíc ručitel na mě podal trestní oznámení za zasílání vyhrůžných zpráv, Policie toto vyhodnotila jako přestupek a magistrát mi udělí asi nějakou pokutu.
Teď se snažím aspoň dovolat 10x denně dlužníkovi a ručiteli většinou to neberou a pokud někdy ano, tak zase jen slíbí, že začne splácet a pořád nic.
Prosím o radu.
Děkuji
 
Zdravím Vás, zde je situace velice obtížná, neboť Vy budete jen obtížně prokazovat, že Vás dlužník "podvedl" když uváděl nepravdu o své finanční situaci.
Dlužník by měl v insolvenčním návrhu sice uvést všechny své věřitele, ale je již na věřitelích, aby hlídali insolvenční rejstřík a sledovali zda si dlužník nepodal insolvenční návrh. Pokud si toto věřitel řádně nehlídá a své pohledávky před úpadkem do insolvenčního řízení včas nepřihlásí má smůlu.
Nicméně ani Vy jako věřitel dlužníka v této situaci, pokud je pravda vše co uvádíte nejste bezzubý. Vy byste měl informovat o celé věci insolvenční soud a rovněž i kopiemi listin (smlouva o půjčce, notes) doložit, že za dlužníkem máte pohledávku a že v důsledku nepoctivého jednání dlužníka jste tuto neuplatnil v insolvenčním řízení, v čemž spatřujete nepoctivý záměr dlužníka a proto navrhujete zrušení oddlužení dlužníka.
Dále můžete jako věřitel můžete tento dluh vymáhat po ručiteli, který dle toho co píšete v insolvenci není, proto bych dluh vymáhala po ručiteli a ohledně dlužníkova jednání bych se na dalším postupu ve věci poradila s advokátem. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz. K advokátovi je však nutné vzít veškeré podklady, které k věci máte, tedy smlouvu o půjčce a Váš notes.
 
Děkuji za odpověď, ale jak jsem již výše psal ručitel je také v insolvenci od 8.3.2013, která mu bude pokud se nemýlím po 5 letech končit. Podle mě také porušil podmínky insolvence oddlužení tím, že přijal závazek jako ručitele. Je nějaká šance získat zbylý dluh i s úrokem zpět? Děkuji
 
Zdravím Vás, zde velice záleží i na tom, zda ručitel se zaručil v době kdy v insolvenci nebyl, a pokud ano, tak nic neporušil.
Pokud by se však dlužníku ručil v době, kdy sám podal insolvenční návrh (o čemž pochybuji, neboť banky i společnosti, které půjčují peníze si klienty prověřují) tak poté by na sebe převzal dluh po úpadku, a to by se dalo uvažovat i o oznámení této skutečnosti soudu,
Nícméně druhá varianta je nepravděpodobná a asi ručitel se za dlužníka zaručil ještě dříve než podal insolvenční návrh sám za sebe. Pokud je to tak a ručitel řádně plní stejně jako dlužník byla bych ráda, že mi chodí peníze, neboť takto dostanete minimálně 60% pohledávky zpět (30% od dlužníka a 30% od ručitele) a rozhodně bych nečinila kroky směřující k ukončení oddlužení, neboť poté byste mohl dostat i mnohem méně než nyní.
 
Ručitel se právě zaručil v době, kdy v insolvenci již byl od 8.3.2013. Já jsem půjčku poskytnul 18.12.2015 a dlužník se do insolvence dostal 14.6.2017. Takže při podpisu smlouvy již ručitel věděl že je 2 roky v insolvenci, což jsem nevěděl a dlužník se dostal do insolvence 14.6.2017. O tomto mi oba pomlčeli a proto jsem se nemohl přihlásit u obou v insolvenčním návrhu jako věřitel. Splatkový kalendář platí pro ostatní věřitele, kteří se včas přihlásili a u obou je jich asi kolem 15 u každého. Tak nevím jak mi můžou oba dát po 30% pohledávky, když již přestali platit od 15.7.2016 což je skoro rok. Děkuji za odpověď
 
Pokud jsou Vámi uváděné údaje pravdivé, jedná se o dluh ručitele po úpadku, kdy tuto skutečnost můžete oznámit soudu, který ručitele vyzve, aby se k tomu vyjádřil a aby pohledávku uhradil. S tím, že v opačném případě může být oddlužení ručitele i zrušeno.
Zdravím Vás, pokud jste se jako věřitel do obou řízení přihlásil, poté by Vám měla být tato částka uhrazena, pokud jste to nestihl tak bohužel z insolvenčního řízení nedostanete nic, ale u ručitele je možné s ohledem na skutečnost, že se jedná o pohledávku po úpadku iniciovat eventuální zrušení oddlužení. Pro úplnost uvádím, že pohledávku po úpadku je třeba od 1.7.2017 uplatnit na speciálním formuláři, který je k dispozici na stránkách http://www.justice.cz v oddíle insolvenční rejstřík, formuláře pro insolvenční řízení.