Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.442.563

Nestihnutí lhůty na odpor proti platebnímu rozkazu, PR - co teď?

Odesláno: 
Otevřeno 1213 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
oprávněný proti mé osobě vede exekuci, kterou vydal soud dle platebního rozkazu. Proti tomuto platebnímu rozkazu jsem podal odpor, soud ho zamítl z důvodu, že jsem ho podal 1 den po termínu. Od této doby vede oprávněný, který se již třikrát změnil, exekuci a mé snahy o zvrat v řízení soud vždy zamítne z důvodu, že není oprávněn do exekučního řízení zasahovat, že jsem se měl možnost vyjádřit v předchozím řízení. Znamená to, že když jsem o 1 den zmeškal lhůtu pro podání odporu, že se již ničeho nedovolám? A co základní ústavní právo na spravedlivý proces? Oprávněný teď může cokoliv, přitom v platebním rozkazu bylo spoustu nejasností.
1. vozidlo, které bylo předmětem smlouvy o úvěru bylo vráceno manželkou, která v úvěrové smlouvě vůbec nefigurovala,
2. vozidlo bylo prodáno netransparentně a pod cenou,
3. nebyly vyčísleny a zdůvodněny náklady úvěrové společnosti,
4. ve smlouvě bylo špatně vypočtena RPSN.
Všechny tyto mé námitky soud zamítá z výše uvedeného důvodu, že již nemá právo vstupovat do exekučního řízení, že mu to nepřísluší.
Prosím tímto o Vaše stanovisko. Prosím i o informaci, kdo by se tohoto mého případu mohl potencionálně ujmout, jsem ochoten postoupit všechny potřebné podklady.
Děkuji.
 
Zdravím Vás, proti platebnímu rozkazu se můžete bránit jen včas podaným odporem, pokud odpor podáte pozdě, tak jej soud odmítne, aniž by se věcí meritorně zabýval. Proto má exekuční soud pravdu, zmeškáním lhůty pro podání odporu, je platební rozkaz pravomocným exekučním titulem a Vám již nezbývá nic jiného než povinnost tímto rozhodnutím uloženou uhradit. S ústavně právní argumentací zde neuspějete, neboť Vám nic nebránilo v tom podat odpor proti platebnímu rozkazu včas, že jste tak neučinil je Vaše vina.
Zde je možné jen jediné, nastudovat si ust. § 268 odst. 1 písm. a) - h) občanského soudního řádu a zkoumat, zda se na Váš případ nevztahuje některý ze zákonných důvodů pro zastavení exekuce, a pokud ano, tak podat návrh na zastavení exekuce, který bude odůvodněn důvodem pro zastavení exekuce dle ust. § 268 odst. 1 písm. a) - h) občanského soudního řádu. Pokud zde takový důvod není, bude nutné exekuci uhradit a příště si důkladně hlídat lhůty pro podání opravných prostředků proti soudním rozhodnutím.