Počet stránek ve webu: 43.133


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.495.553

Zastavení promlčecí lhůty dluhu podáním žaloby k soudu věřitelem proti dlužníkovi

Odesláno: 
Otevřeno 662 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
kdy je nutné podat žalobu na dlužníky, aby nedošlo k promlčení. Ze smlouvy plyne, že k promlčení dojde v prosinci 2017.
Je nutné podat žalobu několik měsíců předem, aby to soud stihl projednat ještě před dobou promlčení nebo záleží na datumu doručení k soudu a může se žaloba podat klidně týden před promlčením - čili nevadí, že než se tím soud začne zabývat, už to bude promlčené?
Smlouvu mám bez ověření podpisů, je to špatně?
Část peněz jsem již dostala, ale nemám to písemně potvrzené. Je to chyba? Napadlo mě, že by dlužnici mohli tvrdit, že splatili více, ale oni také nemají důkaz, že peníze předali, protože platí hotově.
Pokud bych nechtěla žalobu podávat a promlčení odložit je nejspíš vhodné sepsat uznání dluhu. Četla jsem, že uznání dluhu je právem dlužníka, nikoli jeho povinností - to znamená, že takové uznání nemohu sepsat já na pc a nechat mu jej podepsat a musí to sepsat jedině on sám? Dlužní úpis je totéž co smlouva o půjčce? Jak by mělo vypadat uznání dluhu, když je smlouva psaná na dvě osoby? Je lepší v uznání dluhu zvlolit spatnost, nechat bez splatnosti nebo přiložit splátkový kalendář?
Pokud podám žalobu a dlužníci mezitím než podám rozkaz k exekuci přepíší majetek na jinou osobu bude se to brát jako porušení? Pokud exekutor nenajde majetek ani nejsou možné srážky ze mzdy, může postihnout nemovitost, kterou má v zástavě banka? Nebo exekuci zastaví pro nemajetnost nebo jen pozastaví?
Děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, žalobu je nutné vždy k soudu podat před uplynutím promlčecí doby.
V této věci je nutné se ještě před podáním žaloby poradit s advokátem, který Vám poradí co dělat, aby se zvýšily šance na úspěch ve sporu.
Jediné co trochu nechápu je to, že když Vám dlužníci hradili peníze na půjčku proč jste prostě nesepsala ve dvojím vyhotovení, to, že jste peníze převzala a kolik korun Vám dlužník ještě dluží. Neboť ani Vy, ani dlužník nemáte jak u soudu doložit Vaše tvrzení, což není dobře a soudní spor by tedy mohl dle mého názoru dopadnout jakkoli.
Jako první bych tedy řešila tuto věc, na ostatní bych se ptala advokáta až poté co Vám sdělí na poradě o řešení dluhu ze smlouvy o půjčce. Je možné, že dlužníci dluh uhradí na základě pouhé výzvy advokáta k úhradě, ale zde záleží i na charakteru dlužníků.
Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz