Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.526.947

Vymáhání dluhu, pohledávky od zaměstnavatele - insolvence nebo úřad práce ČR?

Odesláno: 
Otevřeno 754 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
dočetla jsem se, že mám dvě možnosti jak vymáhat dlužnou pohledávku od zaměstnavatele. V insolvenčním řízení a nebo u úřadu práce. Jaký je v tom rozdíl? Pokud zažádám o uspokojení mzdových nároků úřad práce, musím ještě také přihlásit pohledávku i v insolvenčním řízení nebo už ne.
Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, pokud tuto pohledávku uplatníte u Úřadu práce, tak Vaše pohledávka bude uspokojena Úřadem práce a Úřad práce, tuto pohledávku přihlásí do insolvence, Vy již pohledávku za bývalým zaměstnavatelem mít nebudete, a nemáte s tím již žádné další starosti. Proto bych kdybych byla Vámi šla touto cestou.
Pokud byste se pro tuto variantu nerozhodla, což byste měla, neboť jste povinna Úřadu práce sdělit i to, že Vám bývalý zaměstnavatel nevyplatil mzdu, můžete ještě podat přihlášku pohledávky do insolvenčního řízení ve věci dlužníka (bývalého zaměstnavatele). Přihláška pohledávky se podává pouze na speciálním formuláři, který je k dispozici na stránkách http://www.justice.cz, a to dvojmo, včetně všech listin, kterými vznik a výši Vaší pohledávky dokládáte. Jen dodávám, že i lhůta k podání přihlášky pohledávky není neomezená, ale je poměrně krátká. Je-li způsobem řešení úpadku dlužníka oddlužení, je lhůta k podání přihlášky pohledávky pouze 30 dní od zjištění úpadku a je-li řešením úpadku dlužníka konkurs jedná se o 60 ti denní lhůtu. Pokud přihlášku pohledávky podáte opožděně, bude soudem odmítnuta a Vy nedostanete ani korunu.
Takže vše hovoří ve prospěch první možnosti, a to uplatnění mzdové pohledávky přes úřad práce.