Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.858

Darování bytu, domu zadluženým rodičem - neplatnost úkonu dle insolvenčního správce

Odesláno: 
Otevřeno 1109 x
1 odpověď
 
Otec je ve schválené insolvenci.
Problém je v tom, že mě otec daroval byt za svoje dluhy mě vůči sedm měsíců před insolvencí.
V roce 2015 jsem mu půjčil přes půl milionu, protože mu hrozila exekuce.
A tak jsme se dohodli že mě bude splácet 12.000 Kč měsíčně.
Toto ale splnil jen první dva měsíce pak měnil práci a splácení bylo v nepravidelných částkách.
Jednou to bylo 9000 Kč, pak 7000 Kč, pak 5000 Kč, pak 8000 Kč.
Takže jeho splácení vůči po roce nefungovalo. A tak jsme se dohodli včetně matky protože byt byl v SJM, že jako náhrada dluhu mě bude darován. To byl červen 2016. A tím to mělo být vyřešeno protože říkal že už žádné dluhy nemá.
To ale nebyla pravda a od září 2016 začali chodit upomínky a nechtěl říct na co půjčky má proč si je bral a kdy si je bral.
Insolvence byla chválena v únoru 30 procent z 930000 Kč
Ale insolvenční správce po mě chce jako synovi zaplatit zřejmě celý zbytek částky nebo chce zrušit převod bytu pro neplatnost úkonu jako záměrně poškozující věřitele, co jsou přihlášeni do inslovence.
A polovinu bytu chce prodat po návratu do původního stavu pokud by převod zrušil soud protože se to netýká SJM jak uznal i IS správce protože matka o jeho půjčkách nevěděla.
tak chce polovinu částky bytu to je cca 1 milion
IS se odvolává na to že to je účelové protože otec věděl že má dluhy.
Ale já jsem o jeho dluzích nevěděl v době daru bytu takže z mé strany to účelové být nemohlo a z jeho strany taky ne protože jsem ten převod chtěl já.
a/Chtěl jsem se tedy zeptat pokud by došlo na prodej poloviny bytu jak může být prodána polovina bytu IS/která je polovina majetku v SJM/
To například prodá celý byt a z poloviny částky uradí dluhy a druhá polovina částky nám zůstane? Prostě nerozumím tomu jak chce prodat polovinu bytu. Co jsem se zatím ptal tak prodej poloviny bytu je velmi komplikovaný. Tak jak to je.
b/bylo mě řečeno že já musím prokázat že jsem v době převodu bytu o jeho dluzích nevěděl prý dalšími svědky třeba matka ale prý je malá šance na dokázání tohoto. Ptám se jestli je nějaká jiná možnost řešení popřípadě proč to nemůže být obráceně. Že by ten insolvenční správce musel dokázat že jsem o tom věděl?
c/Uvažovali jsme i o psychiatrickém posudku jako podpůrný důkaz ke svědeckým výpovědím matky a tety že jsem o tom nevěděl protože na otázky proč si to bral a kdy odpovídal že neví. Ale prý to nemáme dávat jako zbavení svéprávnosti protože by zpětně byly zrušeny všechny úkony včetně daru bytu
d/Pokud bych chtěl jít k soudu s tímto potřebuji vědět kolik by mě to stálo alespon rámcově. Pý jedno stání stojí asi 1500Kč ale prý celý soud může stát 30000 Kč i více.
Co tedy doporučujte?
Jít do sporu ale nechci platit další desetitice. Nebo mám snad riskovat a doufat že IS se nepodaří prodat polovinu bytu. Pak samozřejmě splácet ale jsem ČID tak to taky nevím jak.
Nebo máte ještě nějakou jinou možnost?
 
Zdravím Vás, je jasné, že insolvenční správce chce část bytu, která náležela dlužníku 3 roky před podáním insolvenčního návrhu zpět do majetkové podstaty, je možné, že o nemovitosti bude rovněž veden i tzv. incidenční spor, kdy žalobcem bude insolvenční správce a žalovaným byste měl být Vy,
Mám za to, že zde vidím větší šance na úspěch ve sporu na straně insolvenčního správce, neboť převod bytu byl 7 měsíců předtím, než Váš otec podal insolvenční návrh, dále otec a syn jsou osoby blízké, měly by tedy vědět o svých majetkových poměrech a pokud Vy nemáte v ruce listinu, kde Vám Váš otec vyloženě potvrdil, že již nemá žádné dluhy, která by byla opatřena jeho úředně ověřeným podpisem tak Vaše šance na úspěch jsou skutečně nízké, neboť soudy rozhodují na základě zákona a předložených listin a důkazů.
Proto nemá smysl, abyste správce žaloval Vy, navíc každý soudní spor se velice výrazně prodraží a jen soudní poplatek by zde byl velmi vysoký a i náklady na právní zastoupení by zřejmě více než přesáhly částku 30.000,- Kč.
Prodej poloviny bytu je vždy komplikovanější, není však nemožný, neboť v tomto případě by nemovitost byla v podílovém spoluvlastnictví Vaší matky a nového nabyvatele, kterým byste mohl být i Vy, a to za předpokladu, že byste se zavázal do majetkové podstaty uhradit určitou částku (yl by uzavřen soudní smír) nebo polovinu otce buď Vy nebo někdo jiný z rodiny odkoupil na základě povolení výjimky ze zákazu nabývání majetku z majetkové podstaty dlužníka. Mám za to, že více možností zde již bohužel není.