Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.442.906

Exekuce, dluh starý 12 let - promlčení dluhu dlužníka u věřitele?

Odesláno: 
Otevřeno 1549 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Dostala jsem výzvu k úhradě dlužného plnění před provedením exekuce na adresu trvalého bydliště u mé matky, kde se již 10 let (2007-2017) nezdržují, bydlím v cizině.
Cituji: "Soudní exekutor pan X, pověřený provedením exekuce vydané OS Karviná dne 3.5.2017, na základě exekučního titulu; platební rozkaz vydal OS Karviná dne 4.3.2005."
Mohou po mně chtít zaplatit po 12ti letech? V roce 3/ 2005 jsem obdržela platební rozkaz na 1072 Kč, který jsem okamžitě uhradila a teď po mě žádají náklady předcházejícího řízení 6223 Kč (o tuto platbu jsem v roce 2005 žádala prominutí z důvodu nedostatku financí, odpověď jsem nikdy nedostala) plus exekutorské výdaje atd. Nikdy jsem neobdržela žádnou upomínku.
Poslali mi rovnou výzvu od exekutora. Mimo to žiji v zahraničí od roku 2008.
Copak neexistuje nějaká promlčecí lhůta na vymáhání dluhu?
Předem Vám děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, v tomto případě bych podala k exekutorovi návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), a to proto, že právo oprávněného vymáhat tuto pohledávku po povinném je promlčeno, neboť promlčecí doba k exekučnímu vymáhání pohledávky činí 10 let od právní moci exekučního titulu, kdy tato doba již uplynula,
Jedinou výjimkou by byla skutečnost, že by exekuce byla proti Vám nařízena již v minulosti, ale následně by byla z důvodu, že se nepodařilo nic vymoci zastavena. V tomto případě by se po dobu od podání návrhu na nařízení exekuce do zastavení exekuce promlčecí doba tzv. stavěla a neběžela by, což by způsobilo prodloužení promlčecí doby právě o dobu, kdy byla proti Vám tato exekuce vedena již dříve.
V každém případě bych však návrh na zastavení exekuce z důvodu promlčení práva pohledávku exekučně vymáhat podala a následně bych čekala na rozhodnutí exekutora.