Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.545.686

Postoupení pohledávky věřitelem - musí být informován dlužník?

Odesláno: 
Otevřeno 3007 x
1 odpověď
 
Dobrý den, mám na Vás 5 otázek:
1) Oprávněný postoupil pohledávku na nového oprávněného, vše se ještě jednou opakovalo. Musí v této věci informovat povinného, popř. v jaké fázi exekuce? Jaká je v této věci judikatura?
2) Exekuce vznikla z důvodu odstoupení od Smlouvy na nákup vozidla, kterou jsem nepodepsal, podepsala ji manželka, která ale nebyla účastnicí smlouvy. Je to v pořádku?
3) Společnost nárokuje dlužné měsíční splátky do ukončení smlouvy, je toto oprávněné?
4) Žalovaná částka tímto vzrostla na cca 280 tis. Kč s příslušenstvím (smluvní úroky apod.), exekuční příkaz však byl na poníženou jistinu, pevnou částku 60 tis Kč, úroky se však nadále počítají z původní částky, teďy z 280 tis. Kč.
5) V exekučním řízení jsem opakovaně napadal špatně vypočtenou RPSN, exekuční soud k tomuto však nepřihlíží, avšak neměl by v jakékoli fázi exekuce?
Děkuji.
 
Zdravím Vás, na Vaše dotazy odpovím postupně. K prvnímu dotazu uvádím, že po každém postoupení pohledávky by měl být dlužník o postoupení pohledávky písemně vyrozuměn. A to proto, aby věděl, kdo je jeho současným věřitelem, Judikatura samozřejmě existuje, ale toto vyplývá ze zákona. K druhému dotazu uvádím, že manželé jsou oprávněni se vzájemně zastupovat při obvyklé správě majetku. Já osobně bych chtěla, aby se mi na listinu, kterou účastník smlouvy odstupuje od smlouvy chtěla vlastnoruční podpis účastníka smlouvy, případně plnou moc od manžela, kterou manželku k podpisu této listiny zmocnil.
K třetímu dotazu uvádím, že smluvní sankce jsou vždy upraveny v konkrétní smlouvě a je věcí smluvních stran co si ujednaly. Z praxe vím, že sankce za odstoupení od smlouvy bývají velmi vysoké. K čtvrtému dotazu uvádím, že úroky z prodlení se vždy počítají dle exekučního titulu (rozhodnutí, na jehož základě je exekuce nařízena). Kk poslednímu dotazu uvádím, že špatný výpočet RPSN je věcí pro exekuci irelevantní, toto je obrana pro soudní řízení v němž byl vydán exekuční titul, ale jakmile exekuční titul nabyde právní moci a vykonatelnosti, exekuční soud již tyto věci nezajímají. Exekuční soud by však zajímaly důvody pro zastavení exekuce, které jsou upraveny v ust. § 268 odst. 1 písm. a) - h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.).