Počet stránek ve webu: 43.147


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.518.193

Dědictví a exekuce - možnost odmítnutí dědictví, dědického podílu dědicem

Odesláno: 
Otevřeno 1022 x
1 odpověď
 
Právě probíhá dědické řízení po zemřelém otci (06/2017). Předmětem dědictví je rodinný domek včetně pozemku v hodnotě 1.600.000 Kč. Tento předmět dědictví se dělí mezi manželku (matku) a tři dcery, přičemž 1/2 domu náleží manželce (matce) a 1/2 po zemřelém otci se dělí mezi matku (manželku) a tři dcery.
Byly jsme mezi sebou domluveny, že své podíly přenechají mě (jakožto nejmladší z dcer), jelikož v domě žiji společně s maminkou a starám se jak o dům, tak o matku.
U prostřední sestry jsme však až u notáře zjistily, že má na sobě exekuce, o kterých jsme nevěděly a tam nám bylo řečeno, že se svého podílu vědomě vzdát nesmí, když ví, že má závazky.
Zároveň se tam sestra (co má exekuce) vyslovila, že chce za svůj podíl peníze. Já bohužel peníze na vyplacení nemám.
Prosíme o radu, jak vše vyřešit, aby na 1/8 domku nebyla do budoucna exekuce a zda jsem povinna prostřední sestru vyplatit a ona také nesmí své dědictví odmítnout.
Nerada bych, abychom s maminkou přišly kvůli sestře o bydlení. Děkuji.
 
Zdravím Vás, pokud je dědicem i povinný a v dědictví převažuje majetek nad dluhy tak povinný (Vaše sestra) skutečně musí dědictví přijmout.
Řešním by tedy bylo, buď sestru vyplatit, nebo i to, aby všichni dědicové dědictví přijali a sestru společnými silami vyplatili. Navíc kdyby se vyplacení nepovedlo, do dražby by šel jen spoluvlastnický podíl povinné a nikoli celá nemovitost, což je již samo o sobě velmi nepříjemné. Dalším řešením by bylo i exekuci za sestru uhradit, čímž by došlo k zastavení exekuce. Tedy pokud těch exekucí není více.
Případně je možné se v této věci obrátit i na kolegyni, která se zde zabývá výlučně otázkami souvisejícími s děděním a dědictvím.
Váš dotaz se netýká výkonu exekuce. Dotaz prosím uložte do formuláře na stránce http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/dotaz/. Dotazy přijímáme každý lichý týden v pondělí po 10. hodině.
Máte také možnost zeptat se právničky v online chatu. Ten je k dispozici každý sudý týden v sobotu mezi 9. -11. hodinou na stránce http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/chat.html.