Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.447.041

Odpuštění, prominutí dluhů v exekuci - jak, kde požádat o prominutí dluhu?

Odesláno: 
Otevřeno 2736 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
od 2011 začal muž, kupovat byty a domy na hypotéky. Po čase nebyl schopen splácení. Rozvedl se se mnou a odjel do ciziny. Nechal mě tu se dvěmi dětmi.
Mám exekuce na plat, jsem samoživitelka a nevím jak dál. Alimenty platí jen občas. Byla jsem zamilovaná a podepsala mu to.
Domy nám sebraly banky a zůstal mi dluh, který nejsem schopna do konce života splatit. Jedná se asi o pět milionů českých korun.
Někde jsem slyšela, ze by dluhy snad šly nějakým způsobem odpustit.
Potřebovala bych vědět o tom více. Děkuji moc za pomoc
 
Zdravím Vás, dluhy Vám nikdo bez přičinění neodpustí. Otázkou je co tím "odpuštěním dluhů" měl ten, kdo Vám tuto informaci poskytl na mysli.
Jednak je možné u každé exekuce podat návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. v§ 268 odst. 1 písm, e) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), a to z důvodu nemajetnosti povinného. V tomto návrhu je nutné argumentovat tak, že na Váš majetek je vedeno několik exekucí za dobu trvání manželství, které Vy však i s ohledem na Vaši situaci a přéjmy (samoživitelka se 2 dětmi) nejste schopna splácet a bohužel není naděje na zlepšení situace. Jako přílohu k jednotlivým exekučním návrhům je nutné doložit Výši Vašich příjmů za rok 2016 a rok 2017, dále i kopie dalších exekučních příkazů. S ohledem na výše uvedené skutečnosti tedy máte za to (více exekucí a samoživitelka s dětmi), že průběh jednotlivých exekucí ukazuje, že již nebude možné pokrýt ani náklady exekuce, a to i proto, že nemovitosti již byly zpeněženy a proto navrhujete zastavení exekuce dle ust. § 268 odst. 1 písm. e) občanského soudního řádu, právě z důvodu nemajetnosti povinného.
Další variantou "odpuštění dluhů" dle Vaší známé mohlo být insolvenční řízení spojené s návrhem na povolení oddlužení. Více věřitelů máte, závazky po splatnosti rovněž, ale zde je nutné mít takové příjmy, z nichž uhradíte alespoň 30% závazků nezajištěnýchh věřitelů plus odměnu insolvenčního správce ve výši 65.340,- Kč, Jelikož nemovitosti již byly zpeněženy, počítejte s tím, že Vaši věřitelé by se přihlásili jako věřitelé nezajištění.
Příjmy si lze pro účely oddlužení rovněž navýšit smlouvy o důchodu nebo darovací smlouvou, ale je nutné, aby dárce byl solventní a na jeho majetek nebyla uvalena exekuce a rovněž, aby dárce nebyl v insolvenci, neboť kdyby dárce neplnil, mohla byste se velice snadno dostat do konkursu, Takže s ohledem na výše uvedené (Vaše příjmy a nutnost úhrady 30% pohledávek Vašich věřitelů plus úhrada odměny insolvenčího správce), je poté možné zvážit i tuto možnost.