Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.421

Zablokování účtu exekutorem po ukončení insolvence, oddlužení, bankrotu

Odesláno: 
Otevřeno 1482 x
1 odpověď
 
Dobrý den. Dne 19.5.2017 nabylo právní moc usnesení o ukončení mého oddlužení. 22.5.2017 mi byl zablokován účet exekutorem. 29.5. jsem poslala emailem ono usnesení panu exekutorovi o zrušení blokace účtu. Bohužel jsem nedostala žádnou odpověď. Zkoušela jsem se dovolat ale bezvýsledně. Firmu kterou zastupuje byla zahrnuta v oddlužení a splátky jí byli posílány. Má právo mi účet zablokovat? A na koho se mám obrátit? Musím si najmout právníka?
Děkuji.
 
Zdravím Vás, jen se zeptám a byla jste osvobozena od placení pohledávek nebo ne? Byl exekutor přihlášen jako věřitel či nikoli,
Nicméně mám za to, že pokud bylo rozhodnuto o splnění oddlužení a současně jste byla osvobozena od placení pohledávek, tak by Vám exekutor dle mého názoru neměl účet blokovat.
Nicméně v praxi je to velice často tak, že exekutoři u dlužníků, kteří jsou v oddlužení vyčkávají ukončení insolvence, s tím, že po pravomocném ukončení insolvence vydají příkaz k úhradě nákladů exekuce, a to je již pohledávka po skončení oddlužení, kterou oni bohužel mohou legálně po dlužníku i po skončení oddlužení legálně vymáhat. Dle mého názoru se jedná o obcházení zákona, ale je to legální, proto by bylo dobré, aby Vám exekutor i sdělil z jakého důvodu k blokaci účtu došlo, i když si myslím, že je to důvod výše uvedený.
Abyste se dostala k penězům jděte na pobočku banky, u které je blokovaný účet veden a zde požádejte v souladu s ust. § 304b odst. 1 občanského soudního řádu o výplatu nezabavitelné částky povinnému (tj. 6.820,- Kč) a banka by Vám měla tuto částku na základě Vaší žádosti vyplatit. Jen dodávám, že o výplatu této částky lze žádat pouze jedenkrát po celou dobu vedení exekuce přikázáním pohledávky z účtu povinného.
Proto se v práci dohodněte na výplatě mzdy či jiného příjmu v hotovosti nebo na složenku, a to právě proto, aby tento příjem nechodil na účet, který je exekutorem zablokován.