Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.520.267

Okamžité zaplacení dluhu exekutorovi - exekutor neodblokoval bankovní účet, ač to slíbil

Odesláno: 
Otevřeno 937 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mám dotaz k momentální docela nepříjemné situaci, která souvisí s tím, že mi byl včera (10.06.2017) (04.05.2017) zablokován účet exekutorským úřadem.
Je pravda, že asi před dvěma týdny (polovina dubna 2017) dostal můj zaměstnavatel pokyn ke srážkám ze mzdy v souvislosti s dlužnou částkou cca 17.000 Kč za nehrazené služby společnosti Vodafone asi někdy z roku 2010. Výzvy k zaplacení chodily na trvalé bydliště kde se déle nezdržuji a tak to došlo až k zaměstnavateli.
Celou situaci jsem přijala zodpovědně, hned jsem zavolala a domluvila se s exekutorským úřadem na tom, že jim uhradím celou částku do 30-ti dnů (výhoda byla i to, že se náklady díky tomu snížily asi o 4 tisíce). Dle domluvy mi byl z jejich strany zaslán dokument k mé žádosti o splacení jednorázově celého dluhu a asi po týdnu od obdržení dopisu jsem částku uhradila převodem z účtu (tj. 3.5.2017).
Zaměstnavatel od exekutorského úřadu mezitím nedostal žádnou informaci o tom, že nemá žádnou srážku provádět a raději první splátku strhl a poslal ji exekutorskému úřadu.
Chápu, že exekutorský úřad mají jiný typ banky a tudíž je možné že trvá asi déle než jim uhrazený dluh přijde. Nicméně nerozumím tomu, proč mi účet zablokovali, vzhledem k tomu že jsme byli domluvení na uhrazení celé částky, zároveň jim peníze zaslal i zaměstnavatel a v den kdy jsem navíc úhradu prováděla jsem ještě navíc na úřad volala abych se ujistila jako částku jim mám zasílat (vše se dá doložit).
V bance mi sdělili, že s tím oni nic nenadělají a že musí počkat než jim úřad nepředá info o tom, že mi účet můžu odblokovat, ale záleží, jak je exekutor rychlý.
Na exekutorský úřad se nedá dovolat - mají pracovní dny jen po, út a st. Osobně je taky nenavštívím, jelikož bydlím v Ostravě a oni sídlí v Praze.
Jsem z toho zoufalá, jelikož jsem vše zaplatila a navíc mi mají brzy na účet dorazit peníze které budu potřebovat, ale asi chápete, že vhledem k situaci s účtem je to celkem problém (na účtu mám sice jen v blokaci asi 1.300 Kč ale jde mi o princip).
Jak v této situaci postupovat? Dá se to řešit třeba přes právníka jako nedodržení dohody z jejich strany? V dokumentu který mi zaslali se nic o blokaci účtu nepíše...
Moc děkuji.
 
Zdravím Vás, dle mého názoru měl exekutor počkat až uplyne 30 ti denní lhůta k dobrovolnému plnění povinnosti.
Nicméně, pokud tak nepostupoval, což je u exekutorů docela běžné, tak rovněž nepochybil, neboť on má právo vymáhat pohledávku více způsoby provedení exekuce současně. Dle exekučního řádu, ale i dle jiných právních předpisů je pohledávka uhrazena až dnem, kdy byly peníze připsány na účet exekutora. Proto mám za to, že jste si minuly, Vaše peníze byly odepsány z Vašeho účtu, ale na účet exekutora peníze dosud nedorazily. Proto mám, za to, že jakmile peníze exekutorovi dorazí měl by být účet odblokován.
Pro jistotu se však v práci dohodněte na výplatě zbytku mzdy v hotovosti nebo složenkou. Mám za to, že po dojítí úhrady exekutorovi, bude exekuce zastavena.