Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.857

Exekuce a bolestné z pracovního úrazu - zabaví bolestné exekutor?

Odesláno: 
Otevřeno 4696 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
u zaměstnavatele jsem měl pracovní úraz a mám tam i exekuci na pohledávku od T-mobile 80.000 Kč.
Zaměstnavatel mě dal do výplaty náhrada §370, to je na výplatní pásce, ale bylo mě řečeno, že i bolestné strhnou na exekuci. Ale to na pásce není a obávám se že nebyl ani vydání exekuční příkaz na postiženi této částky bolestného.
Měl zaměstnavatel právo jej uplatnit na exekuci a jaké můžu učinit právní kroky zda neměl právo tu částku poslat exekutorovy děkuji.
 
Zdravím Vás, pokud zaměstnavatel provádí srážky z náhrady za pracovní úraz je to dle mého názoru v pořádku, neboť náhrada za pracovní úraz je náhradou mzdy, tedy příjmu z něhož lze provádět exekuční srážky. Mám za to, že bolestné a náhradu za zížení společenského uplatnění však obdržíte až bude Vaše léčení u konce, neboť pokud jste stále v pracovní neschopnosti z důvodu pracovního úrazu, tak se stále z následků pracovního úrazu léčíte a proto není možné, aby Vám již bylo bolestné vyplaceno. Navíc věci k bolestnému, tedy bodové ohodnocení bolesti dle vyhlášky vždy provádí konkrétní ošetřující lékař, proto pokud lékař toto nevyplnil nemůže Vám být bolestné exekučně postiženo, neboť jste tuto částku dosud neobdržel.
K bolestnému a ztížení společenského uplatnění uvádím, že tyto nároky dle mého názoru nelze postihnout exekučně, neboť se jedná o nároky, které Vám byly či budou vyplaceny v důsledku škody na zdraví, kterou jste utrpěl. Jen uvádím, že se jedná o můj názor, a vím, že ostatní a zejména exekutoři mohou mít názor odlišný, ale já osobně bych tyto nároky exekučně nepostihovala a nechala je povinnému v plné výši.
Pokud by tyto nároky (bolestné a ztížení společenského úplatnění) byly exekučně postiženy, nezbylo by Vám dle mého názoru nic jiného než se v této věci obrátit na advokáta, který by Vám v této věci pomohl. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz