Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.444.325

Vymáhání dluhu po dlužníkovi s mnoha exekucemi - postup, návod, informace, rady, tipy, zkušenosti

Odesláno: 
Otevřeno 2496 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
od 07/2014 jsem pod příslibem zhodnocení napůjčoval "kamarádovi" neurčitou částku (průběžně a časem i pod různými záminkami). Nakonec, když už jsem mu (asi po roce) půjčovat nechtěl, napsal mi Uznání dluhu na 300.000 Kč. Spíš mě už stál víc, ale to je teď jedno.
Uznání je k 20.6.2015 se splatností 21.6.2015. Když se dlouho nic nedělo, přistoupil jsem na splátkový kalendář (podepsán v únoru 2016). Samozřejmě zase se nic nedělo, tak jsem ho hnal k soudu. Dlužník ani nepřišel, takže byla nařízena exekuce, ale až teď jsem zjistil, že už jich je na něj vedeno 28. Asi popáté žádal o insolvenci - poprvé už snad v únoru 2015, zatím mu nebyla povolena. Vím, že před Vánoci 2016 prodal byt, ale co udělal s penězi netuším.
Nyní mi bylo společností, přes kterou jsem situaci řešil (zastupovala mě i u soudu), doporučeno ukončit vymáhání, abych nemusel platit ještě 3000 Kč exekutorovi, poněvadž s největší pravděpodobností nebude plnění vymoženo.
Do dluhů a velkých problémů jsem nakonec kvůli němu upadl i já, proto mu to nechci nechat zadarmo, aby se mi ještě vysmál
02/2017 se mi znovu ozval, že to chce údajně začít splácet, tak jsme se sešli, řekl že vydělává asi 80000 Kč měsíčně, takže jsme opět domluvili nějaké splátky (ústně), ale od té doby znovu nic, jen samé výmluvy.
Můžete mi, prosím, nějak poradit?
Velice děkuji
 
Zdravím Vás, z toho co píšete vyplývá, že máte v ruce pravomocný a vykonatelný exekuční titul, což je dobře. Jelikož se nic nevymohlo, a to z důvodu nemajetnosti povinného, bude exekuce zřejmě zastavena pro nemajetnost dlužníka tedy povinného. Pokud stoprocentně víte, že povinný prodal byt, je otázkou zda mu byt nebyl zpeněžen exekutory, kteří byli před Vámi v pořadí, což je dle mého názoru vysoce pravděpodobné, je možné tuto informaci sdělit exekutorovi, který vymáhá pohledávku povinného na základě Vašeho návrhu na nařízení exekuce.
Jediné co bych Vám poradila je pokusit se podat přihlášku pohledávky do exekuce, u exekutora, který by měl dražit nemovitost dlužníka (byt či jinou nemovitost), pokud tato nemovitost již nebyla vydražena. Pokud by tato nemovitost vydražena byla, je zbytečné přihlášku pohledávky podávat, ledaže by měl povinný nemovitostí více.
Povinnému nevěřte, že vydělává 80.000,- Kč měsíčně, takovému člověku by takový plat nikdo nedal.
Vám dle mého názoru nezbývá než čekat, zda se povinný k celé věci postaví čelem a nějak změní svůj život, například za pomocí rodiny se oddluží. Proto Vám doporučuji hlídat i insolvenční rejstřík, a to cca 1x měsíčně, a to proto, že kdyby dlužník podal insolvenční návrh, abyste se jako věřitel mohl včas do insolvence přihlásit. Insolvenční rejstřík naleznete na webových stránkách http://www.justice.cz.
Popřípadě, pokud by povinný pracoval, můžete zkusit podat nový návrh na nařízení exekuce na majetek povinného, i když vzhledem k exekucím před Vámi mám za to, že toto v tuto chvíli není aktuální.
Jen dodávám, že právo vymáhat pohledávku exekucí se promlčí za 10 let po právní moci exekučního titulu (rozhodnutí či listiny, na jejímž základě byla exekuce nařízena), takže času máte dost. Popřípadě můžete i na "známého" podat i trestní oznámení pro trestný čin zpronevěry či podvodu, neboť zde by mohla být naplněna i skutková podstata těchto trestných činů.