Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.521.264

Insolvence a dluh z nájmu, nájemného

Odesláno: 
Otevřeno 1791 x
5 odpovědí
 
Pronájem nebytového prostoru sloužící k podnikání,
kdy ve smlouvě je uvedeno smluvní pokuta ve výši 0,5% z dlužné částky následujici den po nezaplacení.
Nájem začal 24.3.2015
Dluh vznikl když jsem nezaplatil za květen (5. měsíc) zaplatit se měl do 25.5.2015, kdy následující den vznikl dluh a nabíhaly penále (dluh teda vznik 26.5.15).
Dále za měsíc červen do 8.6.2015.
Jelikož nájem byl ukončen ke dni 9.6.2015 (takže osm dni za měsíc červen).
Insolvenci jsem jako první dokument začal řešit na justici
14.04.2015.
Insolvenční návrh spojený s návrhem na povolení oddlužení
14.04.2015.
Vyhláška o zahájení insolvenčního řízení
no a poté
22.05.2015
Usnesení o úpadku spojené s povolením oddlužení
Usnesení o ustanovení správce
Přezkumné jednání
--- kde bylo uvedeno že začíná 30 denní lhůta pro přihlášení uvedených věřitelů mnou a všech ostatních
Bohužel já neměl žádný doklad o tom že za nájem dlužím, jinak bych to do insolvence uvedl že pronajimateli dlužím
Pokud si všimnete, dluh vznikl 4 dny poté co se zahajilo tzv. přihlašovací obdobi pro veritele aby své pohledávky přihlásili, takže jsem pohledávku ani uvést nemohl, vznikl dluh po povolení insolvence nebo se měl majitel přihlásit jelikož jako podnikatel si to má hlídat?
Tak a teď mě zajímá váš názor, měla se přihlásit? jak to teď je, musím ji to zaplatit, má šanci to soudem získat?
 
Zdravím Vás, pokud jsou Vámi uváděné údaje pravdivé, jedná se skutečně o dluh po úpadku, o kterém jste v době podání insolvenčního návrhu nevěděl. Jelikož dluh vznikl v době, kdy se může věřitel s touto přihláškou pohledávky do insolvenčního řízení řádně přihlásit, nevidím jediný důvod proč by se tedy tento věřitel nemohl přihlásit. Proto je nutné vyčkat ne první přezkumné jednání. Pokud by však tento věřitel tento dluh uplatnil jako dluh po úpadku, je nutné se k tomu vyjádřit a tento dluh případně i celý uhradit, neboť věřitel mohl prostě využít toho, že se skutečně jedná o dluh po úpadku.
Jiná situace by nastala, pokud by tento dluh vznikl po uplynuté této lhůty, tam už není možnost tento dluh přihlásit a dlužník jej tedy musí věřiteli uhradit celý, a to včetně příslušenství.
 
Velice děkuji za odpověď.
Jen nevím co myslíte tím přezkumné jednání, jaké, to insolvenční nebo to, až se majitel bude chtít snažit pohledávku vymáhat? Do insolvence se npřihlasil takže o tom insolvence neví. Budu se na to ptát ještě ins. správce teda.

Pokud by však tento věřitel tento dluh uplatnil jako dluh po úpadku, je nutné se k tomu vyjádřit a tento dluh případně i celý uhradit - kdy může dluh chtít uplatnit, po skončení nebo v průběhu insolvence?
mám informovat ins. správce že tu je jeden dluh který se nepřihlásil do insolvence i když vznik pár dní po začátku přihlašování věřitelů? aby o tom věděl a mohl informovat soud? Nechci stím mít po skončení insolvence problémy a chci mít čistej stůl.
 
Zdravím Vás, přezkumným jednáním myslím to jednání, které probíhalo po rozhodnutí o Vašem úpadku, kdy se soudce ptal Vás a insolvenčního správce, zda přihlášené pohledávky uznáváte či nikoli.
Pokud by však tento věřitel tuto pohledávku uplatnil jako pohledávku po úpadku, což je pravda, jste tuto pohledávku povinen zcela uhradit. Tuto situaci samozřejmě můžete řešit s insolvenčním správcem, tento postup Vám schvaluji.
 
no potíž je v tom že majitel kterému dlužím za ten nájem, který vznik 4 dny po rozhodnutí o příhlášení věřitelů se do teraz o nic nepřihlásil a nic neřeší, promlčecí lhuta je ve smlouvě 6let a já myslím že počká až mi po pěti letech insolvence skončí a až po té vše bude chtít vymáhat, proto se ptám jestli se měl přihlásit, ustně jsem ho i informoval aby se přihlásil když jsem dluh uznal kdy jeste bezela prihlašovací doba, ale i tak se nepřihlásil
 
Zdravím Vás, já osobně bych tento dluh splácela, a to proto, aby tuto pohledávku neuplatnil jako dluh po úpadku a Vám tímto nezkomplikoval průběh oddlužení jako takového.