Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.444.883

Jak se vyhnout mobiliární exekuci před žádostí o insolvenci, oddlužení, osobní bankrot?

Odesláno: 
Otevřeno 1362 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
14.3.2017 jsem ve schránce našla výzvu před mobiliární exekucí. Okamžitě jsem zavolala exekutorovi který byl na výzvě uveden a chtěla jsem se dohodnout jak exekuci zaplatit, bylo mi řečeno že nijak, že přijede druhý den a že pokud do večera seženu 19.000 Kč na dluh mám zavolat.
Druhý den ráno volal že přijede kolem druhé, celý den jsem seděla doma a čekala aby nemusel volat Policii a zámečníka. Nepřijel. Druhý den volal že přijede po obědě pokud jsem nesehnala peníze. Čekala jsem celý den a zase nic. Když jsem mu opětovně volala řekl že mu nemám stále volat. Říkala jsem že mám onkologicky nemocnou dvouletou dcerku a že peníze neseženu, ale jsem ochotna splácet. Odeslala jsem žádost i elektronicky s vysvětlením mé životní situace a další prosbou o splátky. Od té doby se mnou nikdo nekomunikuje.
Mám už tři exekuce tato je čtvrtá, nějaké neplacené dluhy ale exekuci platím a u zbylých dvou si dojednávám splátky. O téhle jsem nevěděla. Už přes půl roku jezdím s dcerou na léčení a byli jsme neustále v nemocnici takže žádná pošta se ke mě nedostala.
Nevím jak to mám řešit aby mi neodvezl těch pár věcí co mám, kdyz se dozvěděl že mám děti, řekl že mi nemůže odvést věci co potřebujeme typu lednice, pračka, postele atd.
Snažila jsem se opět domluvit, ale nemá to žádné účinky, to že budu podávat návrh na insolvenci mu říkat nechci jelikož to bude až příští měsíc, ale nechci aby mi odvezl věci.
Máte nějakou radu jak to vyřešit, zatím mu opakovaně zasílám žádost o splátky ale už se mnou nemluví.
Děkuji.
 
Zdravím Vás, pokud máte více exekucí a exekutor s Vámi nekomunikuje, tak zde řešení moc nevidím, protože, aby bylo možné uzavřít jakoukoli dohodu je nutná komunikace z obou stran a nikoli pouze jednostranná komunikace. Být Vámi tak se více zaměřím na insolvenci, a to tak, aby byl insolvenční návrh podán co nejdříve, protože poté již exekutor nemůže povinnému nic zabavit. Pokud by podání insolvenčního návrhu nebylo reálné, můžete, a to i s ohledem na vyšší počet exekucí a onkologicky nemocné dítě, podat dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. a), písm. e) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). V tomto návrhu uveďte, že Vám nebyl exekuční titul řádně doručen, proto ve vztahu k Vám nemohl nabýt právní moci ani vykonatelnosti. Důvodem pro který Vám exekuční titul nebyl doručen, je skutečnost, že máte onkologicky nemocné 2 leté dítě, které musíte doprovázet za účelem léčby, což je nutné doložit i lékařskými zprávami o zdravotním stavu Vaší dcery. S ohledem na výše uvedené skutečnosti se tedy jedná o nezpůsobilý exekuční titul, na jehož základě nelze exekuci ani nařídit ani vykonat. Dále uveďte, že rovněž žádáte o zastavení exekuce pro nemajetnost povinného, neboť máte více exekucí a z Vaších příjmů (rodičovský příspěvek, případně i další příjmy), jejichž výši je nutné doložit nelze s ohledem na jejich nízkou výši a zdravotní stav Vaší dcery nic hradit pro účely exekuce a lze tedy očekávat, že exekucí nebudou vymoženy ani náklady exekuce, a je zde tedy dán zákonný důvod pro zastavení exekuce dle ust. § 268 odst. 1 písm. e) občanského soudního řádu, tedy zastavení exekuce pro nemajetnost povinného.
Jen dodávám, že věci, které povinnému nemůže exekutor zabavit jsou upraveny v ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu. Přeji Vám pevné nervy a dceři brzké uzdravení.