Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.807

Exekuce a převzetí dluhu za osobu blízkou - snaha vyhnout se exekuci bytu, domu, nemovitosti

Odesláno: 
Otevřeno 1260 x
5 odpovědí
 
Dobrý den,
Rád bych se zeptal dnes (17.03.2017) přišel exekuční příkaz mému dědovi kvůli babičce která si nadělala dluhy ve vyšši 212.000 Kč. V exekuci je uvedena na prodej nemovitost i s příslušenstvím. Kdybych se obrátil na soud nebo soudního exekutora s tím že bych třeba chtěl zaplatit tuto částku nebo převzít dluh a domluvit se na splátkovém kalendáři zda by bylo možné že by ten byt po zaplacení částky byl napsán na mě jelikož se jedná o jejich společné jmění. Blíže k situaci Babička se doslova sebrala a odešla za nějakým cizím mužem, nemám na ní žádný kontakt a při odchodu si nezměnila trvalé bydliště. Poštu si nevyzvedávala. Ale před tím než odešla s dědou sepsala na papír dohodu o tom že předává svoji půlku bytu a že bude plnit své závazky, papír je i s úředně ověřeným podpisem, ještě z minulého roku (2016).
Tak bych se vás chtěl zepat jak postupovat a zda by bylo možné kdyby to neprošlo s tím že je to SJM a že exekuce trvá třeba zda by se dala převést na mě a domluvit na splátkovém kalendáři a aby byt byl posléze napsán na mě třeba soudně když s tím bude souhlasit alespoň poloviční vlastník. Děkuji za vaši odpověď.
 
Zdravím Vás, dle mého názoru by bylo skutečně možné tuto exekuci soudnímu exekutorovi uhradit a tím ochránit nemovitost před jejím prodejem, popřípadě je možné se rovněž i dohodnout s exekutorem, že byste tuto nemovitost nabyl do svého vlastnictví Vy. Smluvní stranou by pochopitelně byl i soudní exekutor. Jen dodávám, že listiny, i když opatřeny úředně ověřenými podspisy, které nejsou schváleny soudem nebo sepsané notářem nemají povahu vypořádání SJM, a proto je tedy nemovitost stále v SJM Vašich prarodičů. Popřípadě se můžete i zúčastnit dražby této nemovitosti pořádané exekutorem a tuto nemovitost tedy nabýt tímto způsobem. Jak vidíte možností je více, vždy je však nutné kontaktovat soudního exekutora, který má tuto nemovitost dražit.
 
Dobrý den, Děkuji za vaší odpověď.

Takže je relativně možné se soudním exekutorem dohodnout že bych nemovitost odkoupil za cenu jakou činí částka dluhu, ještě před dražbou?

A ještě jeden dotaz soudní exekutor má právo přepsat vlastníka kdybych to odkoupil? Protože se s Dědou obáváme že Babička si mohla nadělat více dluhů a tímto by jsem chtěli uchránit nemovitost. Děkuji za vaši odpověď a čas.
 
Zdravím Vás, ano, pokud by byla nemovitost zakoupena v rámci exekuce, kupní smlouva by se uzavírala s exekutorem, tudíž by exekutor o existenci této smlouvy věděl, tak by on sám podal návrh na vklad vlastnického práva na Vás coby kupujícího a současně by navrhl i výmaz exekutorského zástavního práva na této nemovitosti váznoucího, což je pro Vás výhodné.
 
Dobrý den, ještě jednou vám strašně moc rád děkuji za odpověď. A za vysvětlení a určitě se pokusím domluvit se soudním exekutorem.

Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
 
Zdravím Vás, za málo, hezký zbytek dne přeji i Vám.