Počet stránek ve webu: 43.133


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.495.374

Exekuce na plat, mzdu v zahraničí (Německo) - alimenty, výživné, dluh

Odesláno: 
Otevřeno 1552 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
potřeboval bych poradit jak máme s přítelkyní udělat na bývalého manžela exekuci na plat.
Neplatí pravidelně výživné, alimenty. Manžel dělá v Německu. Je li možné českými úřady vyřídit abychom nemuseli do německá.
Děkuji
 
Zdravím Vás, asi jsem Vás zcela nepochopila. Nevím co máte na mysli pod pojmem "přídavky", pokud výživné, tak je k nařízení exekuce je nutné, aby bylo výživné určeno soudně, poté byste měli v ruce exekuční titul (rozhodnutí soudu o určení výživného) a pokud by byl dluh na výživném bylo by možné podat návrh na nařízení exekuce a nemuseli byste jezdit nikam do Německa.
Pokud by výživné soudně určeno nebylo, bylo by nutné nejdříve podat návrh na určení výživného a jedná-li se o nezletilé dítě, tak o návrh na úpravu výchovy, výživy a styku s nezletilým dítětem, kdy musí proběhnout soudní řízení. Tento návrh se podává k okresnímu soudu dle bydliště dítěte, takže na okresní soud v ČR.
Jen uvádím, že pokud by povinný pracoval v Německu, tak by zde mohl být problém při exekuci srážkami ze mzdy, neboť nevím, zda bude německý plátce mzdy ochoten akceptovat rozhodnutí našich soudů a navíc by zde byli zvýšené náklady s úředními překlady listin (exekučního titulu a exekučních příkazů) do němčiny. Takže jak vidíte v žádném z výše uvedených případů byste do Německa cestovat nemuseli.