Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.658

Zrušení exekuce na běžné alimenty oprávněnou osobou - postup, návod, informace

Odesláno: 
Otevřeno 2739 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
v lednu 2016 jsem podala prostřednictvím společnosti ERECEIVABLES MANAGEMENT s. r. o. exekuci na exmanžela týkající se dlužných alimentů, přičemž byla podána exekuce i na zaplacení běžných alimentů.
Nyní bych chtěla z pozice zástupce oprávněných (dětí) požádat o zrušení exekuce na běžné alimenty, ale mám strach, abych se tím nevystavila riziku, že by na mě byly přeneseny nějaké náklady v případě, že by ještě nebyly exekutorovi uhrazeny všechny exekuční náklady související s dlužnými alimenty.
Asi bych měla zájem i o placenou konzultaci mého případu nezaujatou osobou, protože opravdu nevím, jak mám v mém případě postupovat.
Pro úplnost uvádím, že mě již byly dlužné alimenty ze strany exekutora vymoženy a běžné alimenty mi exmanžel již pravidelně platí přímo na můj účet.
Předem děkuji
 
Zdravím Vás, mám za to, že ve Vámi popisovaném případě můžete bez obav podat návrh na zastavení exekuce dle ust, § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. c), písm. g) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), s tím, že v tomto návrhu uvedete, že Vám bylo povinným uhrazeno dlužné výživné a rovněž i běžné výživné je Vám nyní povinným bez problémů hrazeno.
Mám za to, že o náhradu nákladů exekutora se bát nemusíte, neboť tyto náklady si exekutoři vymáhají přednostně, a kdyby tyto náklady (tedy náklady exekuce) nebyly dosud uhrazeny tak by exekuce nebyla zastavena s odůvodněním, že dosud nebyly uhrazeny náklady exekuce v plné výši a exekuce by tedy byla zastavena po úhradě nákladů exekuce. Vy tímto krokem (podáním návrhu na zastavení exekuce nic neriskujete), neboť i kdyby Vám exmanžel v budoucnu výživné řádně nehradil, tak můžete kdykoli podat návrh na nařízení exekuce pro dlužné a běžné výživné.