Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.055

Lhůta promlčení exekuce aktuálně nemajetné osoby

Odesláno: 
Otevřeno 1505 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
mám takový dotaz: známý mi dluží peníze, které nesplácí. Mám s ním samozřejmě sepsanou směnku. Z různých míst vím, že jsou na něho vedeny exekuce - už roku 2008 a to bez výsledku, tedy bez vymoženi sebemenší částky.
Dotyčný nepracuje, tedy možná ano, ale načerno, nemá majetek, účet a o jeho bydlišti nikdo neví.
Můj dotaz tedy zní: má nějaký smysl podávat návrh na exekuci? Neřekne mi exekutor rovnou že to nemá cenu a exekuci zruší pro nemajetnost?
Jde mi o to aby mne to nestálo zbytečné peníze a to bez úspěchu. Zajímá mě, jak bude exekutor postupovat? Jestli až například dotyčný něco po dvaceti letech zdědí nebo začne řádně pracovat, bude ještě exekuce reálně vymahatelná. Zkratka jak dlouho se exekuce vymahá, vím ze v zákoně není žádná lhůta, pro vymožení ale zajímá mě realita.
Děkuji moc.
 
Zdravím Vás, pokud má povinný více exekucí a nemá práci ani majetek, který by bylo možné zpeněžit, tak za současné situace skutečně nemá smysl podávat návrh na nařízení exekuce, neboť exekuce by byla s největší pravděpodobností za 2 roky zastavena pro nemajetnost povinného. Proto Vám doporučím jinou věc, a to, že budete sledovat majetkovou situaci povinné a jakmile zjistíte, že povinný pracuje, můžete návrh na nařízení exekuce klidně podat, s tím, že zde již bude možné něco vymoci srážkami ze mzdy povinného.
Jen dodávám, že právo oprávněného vymáhat pohledávku po povinném formou exekuce se promlčí po 10 let od právní moci exekučního titulu (směnečného platebního rozkazu), i tuto věc je nutné mít na mysli. Dále Vám doporučuji sledovat rovněž i insolvenční rejstřík, neboť je možné, že dlužník podá na sebe insolvenční návrh spojený s návrhem na povolení oddlužení. Insolveční návrh je nutné sledovat i proto, abyste se jako věřitel dlužníka stihl včas do insolvenčního řízení přihlásit jako věřitel se svojí přihláškou pohledávky. Insolvenční rejstřík naleznete na webu http://www.justice.cz.
 
Dobrý den, pokud se stane že bude exekuce z důvodu nemajetnosti zastavena, například po dvou letech, tedy že dlužnik nic nemá, tedy má, ale jen hromadu exekuci, jaké mam v praxi možnosti? Jde výkon exekuce provést znovu, třeba za pět let? Je zde také promlčecí lhůta a nebo trěba určitý pocět pokusů provést vykon exekuce. Tedy zastavit ji a znovu spustit, trěba když se dozvim že povinny začal pracovat nebo něco zdědil. Zajima mne spiše praxe, vím že pokud se exekuce nezačne vykonavat do deseti let, dluh se promlčí. Jen mne zajimá co se děje kdyz se exekutorovi nepodaří nic vymoci. Děkuji moc.
 
Zdravím Vás, pokud se exekutorovi nepodaří nic vymoci exekuci zastaví pro nemajetnost povinného a je možné, že Vy jako oprávněný budete hradit náklady exekuce, neboť ani exekutor nechce pracovat zadarmo.
Pokud byste po pěti či šesti letech zjistil, že povinný pracuje, tak můžete i poté co byla exekuce zastavena pro nemajetnost povinného podat další nový návrh na nařízení exekuce, neboť v praxi je to tak, že Vy jako oprávněný můžete opakovaně podávat návrhy na nařízení exekuce na majetek povinného, a to pokud Vám bude běžet ona promlčecí doba. Zde jen dodávám, že doba po kterou je exekuce prováděna se do promlčecí doby nezapočítává, takže se promlčecí doba o tuto či tyto doby, kdy exekuce již běžela fakticky prodlužuje. Doufám, že Vás tato odpověď uspokojí.