Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.100

Exekuce členského podílu družstevního bytu pro nesplácení dluhu bývalým manželem

Odesláno: 
Otevřeno 793 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
s bývalým manželem máme úvěr ze stavebního spoření na stavbu rodinného domu, RD. Hrubá stavba se z nedostatku peněz prodala již 2010, ale úvěr penězi z prodeje pokryt nebyl. Předmětem mimomanželského vyrovnání je ujednání, kde se manžel zavazuje tento úvěr splácet.
Nyní je dlužný dvě měsíční splátky úvěru a já se obávám exekuce.
Chtěla bych se zeptat, zda může být předmětem exekuce můj členský podíl u mnou užívaného družstevního bytu?
Děkuji
 
Zdravím Vás, asi Vás překvapím, když se Vás nyní zeptám já, ale mám dvě otázky, které jsou docela důležité. První otázka zní, jste vdaná nebo rozvedená? Hovoříte o manželovi, ale současně o i mimomanželském vyrovnání. Druhá otázka zní, kdy jste družstevní podíl nabyla, bylo to za trvání manželství nebo až po rozvodu, nebo případně za trvání druhého manželství. Odpovědi na tyto otázky jsou velice důležité a na tom velice záleží i v kontextu odpovědi na Váš dotaz.
Pokud byste si úvět ze stavebního spoření brali za trvání manželství, tak se jedná o dluh za trvání manželství, který by mohl být vymáhán i po Vás formou exekuce, pokud by se tak stalo, bylo by nutné podat návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Zde by bylo nutné popsat a doložit i to, že jste od ... rozvedeni a současně, že na základě vypořádání SJM je exekučně vymáhaný závazek nyní již výlučným závazkem Vašeho bývalého manžela, což dokládáte dohodou o vypořádání SJM a s ohledem na výše uvedenou skutečnost navrhujete zastavení exekuce, neboť je po Vás vymáhán výlučný dluh Vašeho bývalého manžela.
Pokud byste družstevní podíl nabyla po zániku manželství, mám za to, že by se jej exekuce týkat neměla. Navíc i exekuce postižením družstevního podílu povinného je v praxi málo častá, neboť je to vše komplikované a výtěžek z prodeje družstevního podílu je většinou nízký.