Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.530

Nevydání životního minima mzdovou účetní zaměstnavatele - jak postupovat?

Odesláno: 
Otevřeno 3287 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
otec je zaměstnancem ve velké firmě 2007-2017. Je mu ze mzdy 23.000 Kč strháváno 12.000 Kč na dluhy (vše mu vyřídila na účtárně) otec s tím souhlasil a byl rád, že to bude pravidelně splácet.
Nyní už přes rok řešíme každý měsíc blokovaný účet (otec si založí jiný, aby mu někam mohla přijít mzda (ve smlouvě mám podloženo že mu výplata musí chodit jen na účet). Pokaždé mu to ale zablokují, jak je to možné, otec splácí všem vždy rozdělí účetní splátky, aby byl klid.
Jak mohou tedy otci vzít i životní minimum? Přeci musí za něco žít. Jde tomu nějak předejít? Nějak se bránit?
Účet někomu hlásí v práci na účtárně, nevíme jak už dále pokračovat aby neměl stále vše blokované a mohl i za to minimum normálně vyžít a ne se každý měsíc bát aby mu to nesebrali, v práci se dohodnout nedá na jiném vyplacení mzdy.
Moc děkuji za odpověd i radu. Svobodová
 
Zdravím Vás, toto je standardní problém u exekucí. Exekutor totiž může exekučně vymáhat dlužnou částku klidně i všemi způsoby provedení exekuce najednou. Takže postup exekutora je správný, on vymáhá pohledávku. Z lidského hlediska je to však tragédie pro povinné. Jelikož ani zaměstnavatel Vašeho otce není ochoten otci mzdu vyplácet například hotově nebo formou zálohy či poštovní poukázkou tak zde asi nic jiného nevymyslíme. Dle mého názoru by v tomto případě zaměstnavatel klidně mohl povolit výjimku a Vašemu otci zbylou část mzdy vyplatit buď hotově nebo zaslat složenkou. Pokud si Váš otec pokaždé zakládá nové účty tak může při blokaci každého nového účtu navštívit pobočku banky, u niž má veden blokovaný účet, aby mu v souladu s ust. § 304b odst. 1 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) vyplatila tzv. nezabavitelnou částku, která má být povinnému vyplacena. Tato částka činí 6.820,- Kč a tato částka by tedy měla být otci bankou vyplacena. Jen dodávám, že o výplatu této částky lze žádat pouze jedenkrát po celou dobu blokace účtu povinného. Zde mám na mysli blokace nového účtu povinného. V tomto případě se vážně více dělat nedá. Zde by bylo řešením pouze oddlužení, pokud by Váš otec splňoval zákonné podmínky pro povolení oddlužení, tedy více věřitelů a otec by musel uhradit alespoň 30% dluhů nezajištěným věřitelům + odměnu insolvenčního správce ve výši 65.340,- Kč. Jen dodávám, že pokud by měl otec hypotéku nebo leasing tak by o tyto věci přišel, neboť by byly zpeněženy v rámci oddlužení insolvenčním správcem.