Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.333

Koupě nemovitosti dlužníkem v insolvenci, oddlužení, osobním bankrotu

Odesláno: 
Otevřeno 739 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
v roce 2013 bylo mé mamince v rámci insolvenčního řízení povoleno oddlužení, nyní by měla ještě dva roky (tedy do roku 2019) splácet.
Řešíme situaci, kdy bych mamince mohla dát 50.000 na koupi bytu, což jí nabídlo město za zhruba třetinovou cenu. Podmínkou bude min. 5 let nemožnost měnit vlastníka.
Prosím o informaci, zda v dané fázi insolvence bude požadovat insolvenční správce prodej nemovitosti kvůli doplacení dluhu nebo je možné počítat s tím, že byt bude mé mamince ponechán. Děkuji.
 
Zdravím Vás, tuto situaci je vždy nutné konzultovat s daným insolvenčním správcem dopředu, neboť majetek, který dlužník zakoupí v průběhu oddlužení či jinak získá by měl být v souladu s ust. § 412 odst. 1 písm. b) insolvenčního zákona (zákon 182/2006 Sb.) insolvenčním správcem zpeněžen v průběhu insolvence. Proto je tedy nutné konzultace s insolvenčním správcem, kdy je i velice důležité jednak způsob plnění oddlužení a konkrétní okolnosti dané nabídky. Proto je nutné tuto věc vždy konzultovat s daným insolvenčním správcem, protože já Vám na tuto otázku skutečně nemohu odpovědět.