Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.521.575

Exekuce přítele a společné bydlení - hrozí exekuce na přítelkyni, družku?

Odesláno: 
Otevřeno 1356 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
nově se stěhuji k příteli, který je v exekuci a nyní splácí. Zajímá nás, zda jsem nějakým způsobem ohrožena jeho dluhy, pokud spolu budeme pouze společně žít v jednom bytě (nebudeme se brát), já zde budu mít svoje věci a následně kdybychom měli stejné trvalé bydliště.
Já mám určitý majetek v nemovitosti, kterou se chystám prodat a pak investovat do nového bydlení, které ale bude psané na mě. Jsme již vyššího věku a tedy nás napadlo i jaké by bylo řešení v případě nepředvídatelné události, na koho by připadly případné nesplacené částky dluhu?
Děkuji.
 
Zdravím Vás, pokud bude nově koupená nemovitost psaná výlučně na Vás a před koupí nemovitosti se nevezmete, tak by se exekuce této nemovitosti týkat vůbec neměla, neboť exekucí lze zabavit jen věci ve vlastnictví povinného nebo jeho manžela a nikoli ve vlastníctví třetí osoby.
Jisté riziko však stále je, a to v tom ohledu, že byste měli trvalé bydliště na stejné adrese, tedy pokud by se exekutor rozhodl pro exekuci prodejem movitých věcí povinného. V tomto případě totiž reálně hrozí, že exekutor by mohl zabavit i Vaše věci, v domnění, že jde o majetek Vašeho přítele. Kdyby se tak stalo, bylo by nutné, abyste do 30 dnů ode dne, kdy se o zabavení svých věcí dozvíte podala k exekutorovi návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu dle ust. § 68 odst. 1 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) a doložila Vaše vlastnické právo k zabavené věci, a úředně ověřenými kopiemi dokladů osvědčujících Vaše vlastnické právo k zabaveným věcem. Těmito doklady jsou zejména smlouvy, faktury, dodací a záruční listy, … Jen dodávám, že zmeškání této 30 ti denní lhůty nelze prominout. Pokud by exekutor tomuto návrhu nevyhověl, bylo by nutné podat tzv. vylučovací žalobu proti exekutorovi dle ust. § 267 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) a s exekutorem se o své zabavené věci soudit. Jen dodávám, že lhůta k podání této žaloby je opět 30 dní od doručení zamítnutí návrhu na vyškrtnutí věci ze soupisu. Ani v tomto případě nelze zmeškání lhůty k podání žaloby prominout.