Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.491

Půjčka v insovenci, oddlužení, osobním bankrotu

Odesláno: 
Otevřeno 1097 x
5 odpovědí
 
Dobrý den,
snacha i syn jsou v insolvenci a já matka jsem jim 8/2015 půjčila peníze na auto, jen na její auto, syn měl. Jen ze solidarity se také podepsal na smlouvě a snacha měla platit 2.000 Kč měsíčně.
Ale jak to chodí, ty dva se rozešli a snacha nezaplatila ani korunu, auto vrátila a víc jí nezajímalo. Auto po opravách jsem prodala za čtvrtinu ceny a to jsem vlastně dala do opravy.
Chci vědět pokud bych vše nahlásila insolvenčnímu správci, stíhal by i mého syna? Nebo můžu synovi půjčit peníze beztrestně?
 
Zdravím Vás, bohužel uvádíte pouze, kdy jste jí či jim peníze na auto půjčila, ale již neuvádíte, kdy bylo rozhodnuto o úpadku dlužníků, tedy syna a Vaší snachy. Bez sdělení data rozhodnutí o úpadku Vám nemohu dát přesnou odpověď, neboť ta by se dosti lišila i v závislosti na tom, zda půjčka byla poskytnuta před rozhodnutím o úpadku či po něm. Proto Vás žádám o sdělení této skutečnosti, abych Vám mohla naprosto konkrétně odpovědět.
 
Dobrý den, prosím prosím, syn si našel paní se třemi dětmi která byla v insolvenci. Syn měl dluhy tak "šel také do insolvence" Žily spolu v jejím bytě "na hromádce" A oba měli insolvenci ale nevím přesné datumy kdy byli v úpadku. Když jsem jim pujčila peníze tak byli oba v insolvenci. Narodil se synovi syn. Tak měli čtyři děti. Její auto šlo do šrotu a vodila děti do školy pěšky a tak mě uprosila jestli bych jí nepujčila peníze na auto, tak jsem jí vyhověla 100 000, - ona si auto vybrala a já ho napsala na sebe a provozovatel byla ona. Bohužel syn byl tak zamilován že se na Dohodu na finanční půjčce podepsal také 21.6.2015 Je tam napsáno provozovatel bude zapsán dlužník I. Š. ona. Syn auto má.
Ona si našla v 7-2017 souseda milence (už je vdaná a těhotná 9-2017) a syna vahodila s taškou a syn jí odevzdal klíče… ATD : - ( Auto mě vrátila ať si ho prodám ale to už je jiná věc. Potřebuji vědět jestli by byl syn stíhán že si papírově pujčil peníze a také jestli i já bych byla stíhaná že jsem ji pujčila peníze když jsem věděla že jsou v insolvenci. Její nový manžel udal mého syna u insolvenčního správce že má vedlejší příjem což není pravda. Tak je v řízení a nevíme jak to dopadne. Syn je elektrikář a občas přiběhl (sousedi) že jim nejde boiler a tak. No tak jim to opravil. Ona se vzdala péče o děti a tři jsou u otců. A hned po rozhodnutí soudu dala trestní oznámení že můj synje pedofil a policie zjistila že nic nezjistila a když to nevyšlo tak si zažádala o syna zpět protože přišla o mateřskou. A tak šikana jde dál a dál. Moc krát Vám děkuji za odpověď a prosím aspoň kousilínek něčeho pozivního. Nešťastná babička mého jediného vnuka kterého máme zatím do 1.3.2017 Přeji Vám hezký den. N. K.
 
Zdravím Vás, naším účelem není vždy potěšit, ale připravit tazatele na to co by mohlo následovat, pokud nám popíše problém, který řeší.
Pokud by půjčka byla uzavřena do podání insolvenčního návrhu, či do rozhodnutí o úpadku, věřitel dlužníka mohl tuto pohledávku za dlužníkem řádně přihlásit do insolvenčního řízení a tato pohledávka tedy mohla být uspokojena v rámci oddlužení dlužníka. Pokud by se tento věřitel nepřihlásil, měl by jednoduše smůlu a jeho pohledávka za dlužnikem by tedy nebyla v rámci oddlužení uspokojena.
Pokud by však tento závazek dlužníku vznikl po rozhodnutí o úpadku a dlužník tento závazek řádně neplnil, vznikl by dluh po úpadku. Kdyby věřitel tuto skutečnost oznámil soudu a insolvenčnímu správci, je to zákonným důvodem pro zrušení oddlužení tohoto dlužníka dle ust. § 418 odst. 1 písm. c) insolvenčního zákona (zákon 182/2006 Sb.). Takže vidíte, že odpověď je skutku odlišná. Proto Vás žádám alespoň o uvedení spisové značky, pod kterou jsou daná insolveční řízení vedena, abych Vám mohla dát naprosto přesnou odpověď na Vaši otázku, neboť mám za to, že chcete znát přesnou odpověď.
 
Dobrý den, omlouvám že jsem neodpověděla měla jsem chřipku.
Oba už byli insovenčním řízení ona asi od 2011 a můj syn +- 11-2015 a spláceli dluhy. ona je splatila 1-2016 a můj syn bude splácet do 2019. Pujčku na auto podepsali 1.7.2015
Chtěla bych vědět: Můžu půjčit mému synovi peníze bez toho že by ho stíhal insolvenční správce??? Prý si nesmějí oba pujčit peníze v hotovosti na podepsanou dohodu… .
A měla bych i já nějaký postih že jsem jim pujčila peníze?
Promiňte spisovou značku Vám nezašlu chci zůstat v anonimní
Chci jen poradit. N. K.
 
Zdravím Vás, peníze můžete synovi dát například jako dárek k svátku, narozeninám či Vánocům, jinak striktně vzato větší finanční obnos by se měl použít na plnění oddlužení. Je jen na Vás, jak s touto informací naložíte. Vaše obavy zcela respektuji, stejně jako rozhodnutí sem spisovou značku neuvést.