Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.442.643

Zrušení exekuce - strhávání výživného, alimentů z platu, mzdy, výdělku

Odesláno: 
Otevřeno 1349 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Poté, co syna opustila partnerka se dostal do finančních těžkostí a neplatil alimenty na děti. Došlo až na exekuci, v tomto stadiu jsem se teprve o jeho těžkostech dozvěděla. To bylo v květnu 2016. Uhradila jsem dluh na alimentech i ve stejné výši na exekutora, přesto exekutor dal strhával synovi z výplaty již neexistující dluh a já platila, abych měla jistotu, že je vše v pořádku alimenty s poplatky exekutorovi.
Při soudním jednání, kdy jsme usilovali o zrušení exekuce, byla synova bývala partnerka proti. Exekutor v Přerově na stížnost přes exekutorskou komoru odpověděl, že je to jeho věc.
Tak nevím, jestli jde o trest a spravedlnost nebo o pomstu a snahu připravit syna o byt.
Můžete mi poradit, jak postupovat dál?
Děkuji.
 
Zdravím Vás, snahu připravit syna o byt v tom nehledejte, neboť nebude-li mít Váš syn, kde bydlet, ztěží bude mít na výživné. Problematické v tomto případě je to, že bylo vymáháno dlužné výživné plus náklady exekuce. Jelikož je výživné přednostní pohledávka, tak je nutné hradit jak dlužné tak i běžné výživné, aby se nenavyšoval dluh na výživném. Pokud je zcela uhrazeno dlužné výživné, a to včetně nákladů exekuce, tak u výživného se ještě několik měsíců, a to minimálně 6 měsíců po úplné úhradě dlužného výživného + běžného výživného za každý měsíc vymáhá jen běžné výživné a odměna exekutora. Je tomu tak, proto, aby byla jistota, že povinní budou nadále dobrovolně a včas hradit soudem určené běžné výživné. Mám za to, že se skutečně nejedná o pomstu exekutora ani kohokoli jiného, jen Vás měl syn o své situaci informovat mnohem dříve, než došlo k exekuci.