Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.209

Zrušení insolvence a konkurz na majetek z důvodu darování nemovitosti potomkovi

Odesláno: 
Otevřeno 1653 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
01/2012 mě byla schválena insolvence. V dubnu 2016 sestra požádala soud o finančním vypořádání z bytu které určilo dědictví po úmrtí matky. Soud zjistil že uvedený byt jsem neuvedl do insolvenční zákon řízení. Operoval jsem tím že byt jsem v 12/2011 přepsal na syna.
Ač mi s insolvenci pomohla organizace Člověk v tísni, kde jsem pravdivě uvedl i byt s tím, že v bytě bydlí přítel po smrti matky kterému v té době bylo 75 let. Na radu organizace jsem být přepsal na syna.
Ač jsem na toto poukázal, soud insolvenci zrušil a vyhlásil osobní bankrot.
Snažím se sám obhajovat a tak řeším samé odvolání. Na rozhodnutí reagoval insolvenční správce který mi zablokoval účet. Pobírám částečný invalidní důchod ČID z které je mi stále odebíráno 75%. Že nemám ani životní minimum insolvenčního správce nezajímá. Prosím o radu. předem moc děkuji.
 
Zdravím Vás, bohužel Vás moje odpověď zklame, ale dlužník je v insolvenčním návrhu povinen uvést seznam majetku, ve kterém uvede veškerý svůj majetek, s tím, že pokud tak neučiní a soud zjistí, že dlužník veškerý svůj majetek do insolvenčního návrhu v době jeho podání neuvedl jedná se o nepoctivý záměr a oddlužení dlužníka může být z tohoto důvodu zrušeno v souladu s ust. § 418 odst. 3 insolvenčního zákona (zákon 182/2006 Sb.). Z textu Vašeho dotazu mám však dojem, že o nepoctivý záměr v pravém slova smyslu nešlo, spíše šlo o opomenutí či nedbalost společnosti, která Vám insolvenční návrh sepisovala. Dle mého názoru Vám toto daná společnost nepřizná. Takže dle mého názoru by bylo vhodné, abyste v celé věci obrátil na advokáta, neboť nepoctivý záměr musí být dlužníku prokázán, což u Vás dle mého názoru není. Obraťte se na advokáta, který pracuje tzv. pro bono, tento totiž pomáhá lidem v tíživé situaci buď za sníženou odměnu nebo zcela zdarma, dle mého názoru je to jediná šance jak zvýšit své šance na úspěch. Bylo by dobré argumentovat i tak, že ve Vašem případě byl zákon aplikován s nepřiměřenou tvrdostí, což Vám způsobilo újmu v souvislosti se zrušením oddlužení a prohlášením konkursu na Vaši osobu. Jen je škoda, že neuvádíte jak jste plnil oddlužení, zda řádně tak máte další pomocný argument, pokud ne zrovna řádně, tak je to bohužel k Vaší újmě a i to mohlo být důvodem pro zrušení Vašeho oddlužení. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách www. advokatikomora, cz nebo na www. cak, cz. Advokáty pro bono stačí vyhledat v klasickém vyhledávači kam napíšete advokát pro bono.
Druhou možností je se s danou společností soudit o náhradu škody v důsledku neuvedení Vašeho veškerého majetku do seznamu majetku, jen je otázkou jak toto své tvrzení u soudu doložíte, bez doložení této skutečnosti je šance na úspěch spíše mizivá. Zde by nebyla od věci ani případná medializace celého případu.