Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.442.121

Exekuční vymáhání osobních věcí od bývalého přítele - postup

Odesláno: 
Otevřeno 4364 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
v únoru roku 2016, 2 měsíce před porodem své dcery, se provalila nevěra mého partnera, u kterého jsme plánovali společné bydlení. Po okamžitém rozchodu, kdy jsme zůstala s dítětem sama v domě mojí matky (otec dítěte odmítl přiznat otcovství, nic na dítě nepřispěl a nepřispívá), jsem ho žádala o navrácení mých věcí, které u něj zůstaly. Mejlem jsem mu poslala podrobný seznam svých věcí včetně fotek. Sám přislíbil, že mi je přiveze. Bydlíme od sebe asi 100 km. V tu dobu jsem se již necítila na to, si pro věci jet (vysoký stupeň těhotenství a zimní období). Dovezl mi část mých věcí jako oblečení, spodní prádlo, ale věci jako osušky, ručníky, polštáře či nádobí, si nechal.
Opakovaně jsem ho prosila o vrácení těchto věcí. Pomoc mi přislíbil on i jeho kolega, který v jeho domě bydlí též (jako důkaz SMS, rozhovor). Do této doby mi však nikdo nic nepřivezl, bývalý přítel mi najednou řekl, že si mám pro věci přijet sama. Já ale tak daleko s maličkým miminkem nepojedu, ani od dcery neodjedu na takovou dobu. To naprosto odmítám.
Bývalý přítel díky podnikání jezdí po celé republice a jeho současná partnerka bydlí pár kilometrů ode mne, čili že pro něj není problém mi věci domů přivézt, protože po cestě k ní musí zákonitě jet kolem mého města, ne-li přímo přes něj. Navrhla jsem mu, aby mi i věci poslal poštou, s tím, že náklady na poštovné může uhradit z úroků z půjčených peněz, které jsem mu poskytla k podnikání (půjčka je řádně ošetřena smlouvou, peníze mi díkybohu vrací, na úroky mám též nárok). Ale ani na tuto prosbu nereaguje.
Moje věci, které mi stále zadržuje, jsou cca v ceně Kč 13.000,-. Mejlem jsem mu poslala seznam věcí, podrobný popis i fotky některých mých věcí (stejné ručníky mám i doma u mámy, nebo barvu povlečení atd.) Omlouvám se, zda sem píšu svůj dotaz omylem, ale kamarádka právnička mi řekla, že mám tuto věc řešit s exekutorem. Proto prosím, bude-li to možné, poraďte, zda se mohu nějak domoci svých věcí. Ještě mohu dodat, že když mi dovezl část mých věcí, přivezl mi z jedné série povlečení prostěradla, z druhé série povlečení jen jeden povlak na peřinu. Takže teď mám část já, část on. Děkuji za případnou odpověď.
 
Zdravím Vás, Váš dotaz se sice netýká exekuce, ale odpovím Vám na něj. Tuto věc je dle mého názoru nutné řešit kvalifikovanou výzvou k vrácení Vašich věcí a nikoli pouze přes emaily, neboť o emailech může Váš bývalý přítel prohlásit, že mu nebyly doručeny, že je omylem smazal, atd. Kdežto o výzvě, kterou mu doručíte doporučeně do vlastních rukou i s dodejkou, která by se Vám měla vrátit, a která je dokladem o doruční písemnosti (výzvy) již toto prohlásit nemůže. Navíc vím, že soudy ne vždy uznávají emaily jako důkaz. Jelikož máte kamarádku právničku, nejdříve bych tedy využila jejich služeb při sepisu výzvy k vrácení Vašich věci, a v této výzvě bych dodala, že pokud by Vám Váš bývalý přítel a otec dítěte tyto věci nevrátil, budete se jejich vrácení vůči jeho osobě domáhat soudní cestou. Pokud by Vám bývalý přítel věci ani na základě výzvy věci nevrátil, poté by bylo nutné se o tyto věci soudit, tedy podat žalobu k okresnímu soudu dle bydliště přítele a soudně se domáhat vrácení neoprávněně zadržovaných věcí ve Vašem vlastnictví, případně je možné i podat na Vašeho bývalého přítele i trestní oznámení pro neoprávněné užívání cizí věci (cizích věcí), neboť mám za to, že popsané jednání skutečně naplňuje danou skutkovou podstatu tohoto trestného činu. I tímto krokem bych Vašemu bývalému příteli pohrozila, a poté bych zvažovala, zda se o věci soudit nebo podat trestní oznámení.