Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.465

Vyplacení exekuce manžela manželkou - nárok na vrácení peněz od manžela (regres)

Odesláno: 
Otevřeno 1050 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
dluh vznikl manželovi 1.5.2011 a my jsme se vzali 14.5.2011, manžel se přistěhoval do mého domu kompletně vybaveného, který vlastnim od roku 1998. V srpnu 2015 k nam přišel exekutor a chtěl provést exekuci odvozem majetku a nebo ji zaplatit. V ten den mi přišla moje dávka za pracovní neschopnost 8500 Kč a zaroveň i manželovo vyplata 11.000 Kč, tak manžel zaplatil celou částku 20.000 Kč. Měl exekutor na toto právo?
Manžel se na to ode mne odstěhoval. Mám nárok aby mi exekutor vrátil peníze na které byly nebo to musim řešit až rozvodem rozdělenim SJM.
Děkuji.
 
Zdravím Vás, tím, že exekuce byla zcela uhrazena, tak exekutor již nemusel řešit, který z manželů na úhradu exekuce jakou částkou přispěl, ale peníze přijmout může. Mám za to, že vykonavatel postupoval správně, když toto plnění přijal. Pokud jste nyní ve stádiu, kdy uvažujete o rozvodu, je možné skutečně požadovat po manželovi, aby Vám vrátil to co jste za něj exekutorovi uhradila, a to v rámci vypořádání SJM. Jinak v manželství je obvyklé, že si manželé vzájemně pomáhají a případně i hradí své dluhy. Mám za to, že tuto věc bude lepší řešit až v rámci eventuálního vypořádání SJM v případě rozvodu, protože po exekutorovi nic dle mého názoru nic nevymůžete, neboť on přijal peníze, které mu i dle Vašeho sdělení uhradil Váš manžel, tedy povinný. Vykonavatel - zaměstnanec exekutora tedy přijal peníze od povinného a není jeho povinností zkoumat, který z manželů jakou částkou přispěl na úhradu vymáhané částky.