Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.447.536

Exekuce na penzijní spoření povinného - oprávněnost exekuce, zabavení peněz

Odesláno: 
Otevřeno 1357 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
syn obdržel Exekuční příkaz z účtu povinného u peněžního ústavu takto: "Soudní exekutor přikazuje provedení exekuce přikázáním jiné peněžité pohledávky povinného = dávek penzijního pojištění, kterou má povinný vůči společnosti Penzijní společnost České pojišťovny a to údajně za nezaplacenou pokutu Městské policii, hl. města Prahy, č. j. B123456, ze dne 16.9.2009, o které rozhodl OS Mělník nařízením 14 EXE 1234/2010-17 9.7.2010."
Spořím mu na penzi, aby měl nějaké peníze až tady nebudu (je dávno zletilý) má na to exekutor právo? A jaký je v tomto případě průběh? Děkuji.
Nemluvím o tom, že nezaplacení 500 Kč pokuty je navýšeno o 7865 Kč a nevím jaká předchozí řízení probíhala - kde si zjistit oprávněnost, nebo neoprávněnost exekuce?
Děkuji.
 
Zdravím Vás, ono by bylo dobré, aby Váš syn zašel na Okresní soud Mělník a požádal by o nahlédnutí do spisu pod sp. zn. 16 EXE 3737/2010. Víte, ono je docela dobře možné, že soudní řízení skutečně proběhlo, ale Váš syn si třeba nemusel přebrat poštu, nebo Vám to nemusel říci. Proto se syna zeptejte, zda mu byla doručena nějaké listina ze soudu, a pokud ano, tak jaká to byla listina.
Víte, pokud by Vašemu synovi bylo řádně doručeno soudní rozhodnutí, které je nyní exekučně vymáháno, tak postup exekutora je zcela správný a daná penzijní společnost zašle požadovaný obnos peněz z penzijního spoření soudnímu exekutorovi a exekuce by měla být následně z důvodu její úhrady zcela zastavena.
V případě, že by se Váš syn o exekuci dozvěděl až nyní a poštu si v minulosti tj. v roce 2009 a 2010 vždy řádně přebíral, je tu dán zákonný důvod pro zatavení exekuce. V tomto případě by tedy bylo nejlepší co nejdříve u příslušného exekutorského úřadu podat návrh na zatavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. a) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), a zde uvést, že povinnému nebyl řádně doručen exekuční titul, takže se o existenci exekuce dozvěděl až z listin doručených povinnému soudním exekutorem. Povinný má tedy za to, že exekuce byla nařízena na základě nezpůsobilého exekučního titulu, který vůči povinnému nenabyl právní moci ani vykonatelnosti, a proto je tedy nutné exekuci v souladu s ust. § 268 odst. 1 písm. a) občanského soudního řádu zastavit. Návrh na zastavení exekuce však musí podat a podepsat povinný a nikoli otec povinného. Pokud si Váš syn řádně nepřebíral poštu. je zbytečné tento návrh podávat, protože u lidí co si poštu nepřebírají se doručuje tzv. fikcí doručení, protože to, že si někdo nepřebírá poštu není chybou soudu, pošty ani exekutora.