Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.520.659

Exekuce zástavy na dům, finančního věcného břemene

Odesláno: 
Otevřeno 1623 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
můj manžel se chce rozvést a požaduje v rámci vyrovnání vyplatit peníze z půjčky stavebního spoření investované do oprav mého domu, který jsem zdědila po rodičích a který je mým majetkem. Protože tolik peněz nemám, požaduje manžel část doplatit a na zbývající část cca 270.000 abych mu dala břemeno na dům, které by bylo splatné při prodeji domu.
Obávám se však, že kdyby nadělal dluhy, mohlo by dojít exekuci tohoto břemene a já bych přišla o dům. Můžete mi prosím sdělit, jaký je v takovém případě postup exekutora, a zda jsou mé obavy oprávněné? Velmi děkuji. Alex.
 
Zdravím Vás, exekuce prodejem nemovitosti postihuje pouze vlastníky nemovitostí a netýká se břemen na nemovitostech nyní služebností. To jsou vady právní, které přecházejí na nového nabyvatele a dosti výrazně snižují cenu dané nemovitosti, protože málokdo a téměř nikdo rozumný si nekoupí nemovitost zatíženou břemenem, u kterého by se dopředu nepostaral o jeho výmaz z katastru nemovitostí. Smlouvu o zřízení "břemene" či služebnosti na nemovitosti bych sepisovala u advokáta, který je schopen toto co nejlépe ošetřit a ochránit tak oba účastníky této smlouvy. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz.