Počet stránek ve webu: 43.147


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.514.095

Zrušení exekuce pro nemajetnost, návrh dlužníka (osoba bez příjmu a majetku)

Odesláno: 
Otevřeno 2317 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na exekuce své plnoleté dcery.
První exekuční příkaz je z července 2014, kdy soud rozhodl podle vykonavatelného směnečného platebního rozkazu o provedení exekuce. Původně se jednalo o půjčku ve výši 7 tisíc Kč, nyní je dlužná částka i s náklady 106 tisíc Kč.
Druhý exekuční příkaz je z dubna 2015, kdy soud rozhodl z důvodu výkazu nedoplatků pro zdravotní pojišťovnu o exekuci, celková částka je 48 tisíc Kč.
Dcera od dostudování v roce 2011 měla jen příležitostné brigády, v současné době nemá žádný příjem, podporu ani žádné dávky nepobírá, na úřadu práce registrovaná není. Za poslední rok (03/2015-03/2016) jí hradím zdravotní pojištění já.
Trvalé bydliště/trvalý pobyt má na úřadu městské části, na mé adrese se nezdržuje, žije na ulici jako bezdomovec. Dceři je 24 let, já jsem samoživitelka s dalšími 2 mladšími dětmi, výživné na zadluženou dceru nebylo vypláceno ani v době kdy byla nezletilá. Já jsem nedávno sepsala závěť, kde je dcera vyděděná, ona žádný majetek nemá.
Je možné aby dcera požádala o ukončení exekuce z důvodu nemajetnosti? Pokud podá žádost, musí tam být její ověřený podpis? Nebo stačí když žádost podepíše sama (nevím jak bych jí donutila jít na poštu nechat podpis ověřit), žádost jsem schopná jí nějak podle vzoru sepsat a ona by to podepsala. Probíhá následně soudní jednání, nebo je rozhodnuto i bez její přítomnosti (jako bylo rozhodnuto o exekucích). Některé dopisy si přebírá, občas o ní třeba 3 měsíce vůbec nevím, pak si poštu nepřebírá. Co v takovém případě má dokládat, když nic nepobírá, nic nemá?
Pokud je exekuce zrušena pro nemajetnost, je zrušena v plné výši, nebo je třeba uhradit například původní dluh (tj. první společnosti půjčku 7000 Kč a zdravotní pojišťovně základní dluh)? Musí se zrušením oprávněný souhlasit, nebo se může k tomu odvolat a exekuce zrušena nebude?
Děkuji mockrát za odpovědi.
 
Zdravím Vás, mám za to, že v tomto případě může Vaše dcera skutečně podat návrh na zastavení exekuce pro nemajetnost povinného dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. e) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Tento návrhu klidně podejte u všech exekutorů, kteří vedou exekuci proti Vaší dceři. Jako důkaz o nemajetnosti Vaší dcery je nutné přiložit potvrzení úřadu práce, o tom, že Vaše dcera nepobírá žádné sociální dávky ani jiné příjmy a nemá tedy z čeho hradit exekuce.
Návrhy na zastavení exekuce musí být povinným vlastnoručně podepsán, přičemž stačí prostý podpis a nikoli úředně ověřený.