Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.447.972

Exekuce z starobního důchodu, nezůstává nezabavitelné minimum - co dělat?

Odesláno: 
Otevřeno 1873 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Mám starobní důchod ve výši 3 864 Kč měsíčně a přesto mi z něj sráží exekutor třetinu, tedy 1 315 Kč měsíčně. Při mé telefonické komunikaci s pracovnicí exekutorského úřadu, kde jsem namítal, že penze nedosahuje ani stanoveného minima, mi bylo řečeno pouze arogantně, že je to nezajímá a ať jsem rád, že mi neseberou důchod celý. Přitom manželka posílá tomuto exekutorovi měsíčně 15 000 Kč, byť jí odmítl dát splátkový kalendář.
Jsem ženatý a máme s manželkou dvě děti ve věku 12 a 5 let. Je exekutor v právu, když nemám jiný příjem, než tento důchod? Případně kam směřovat prosbu o nápravu. Děkuji za odpověď.
AA
 
Zdravím Vás, dle mého názoru Vám exekutor z takto nízkého důchodu nemůže provádět žádné srážky, neboť tento důchod nedosahuje ani výše nezabavitelné částky. Výše nezabavitelné částky ve Vašem případě činí 10.705,- Kč. Exekutor by mohl z Vašeho důchodu provádět srážky jen za předpokladu, že by Váš důchod byl vyšší než 10.705,- Kč. Pokud Vám provádí srážky z takto nízkého důchodu, postupuje v rozporu se zákonem. Prvně by se tedy pokusila domluvit s exekutorem, pokud by to nepomohlo, podala bych návrh na zastavení exekuce podle § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 168 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Zde argumentujte tím, že způsob provádění exekuce srážkami z jiného příjmu povinného je znám, nicméně, že Vám jsou prováděny srážky z Vašeho důchodu ve výši 3.864,- Kč, ale, že tyto srážky jsou prováděny v rozporu se zákonem, neboť důchod nedosahuje ani nezabavitelné částky, což jste si zjistil výpočtem na stránkách http://www.vyplata.cz. Při výpočtu jste zohlednil i to, že jste ženatý a máte 2 nezletilé děti. Výše nezabavitelné částky tedy ve Vašem případě činí 10.705,- Kč a tato částka by Vám tedy měla zůstat celá, jelikož Váš důchod takové výše nedosahuje, nelze z Vašeho důchodu provádět srážky a důchod by Vám měl být vyplácen v plné výši. Možná v této věci zkuste zajít i na příslušnou správu sociálního zabezpečení, která srážky z důchodu vypočítává a poukazuje je přímo exekutorovi. Jako důkaz k návrhu na zastavení exekuce srážkami z důchodu přiložte rozhodnutí o aktuální výši důchodu a listiny o tom kolik je Vám z důchodu vypláceno v současné době, tedy po vydání exekučního příkazu k srážkám z důchodu.