Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.540.356

Nájemní byt převedený do SJM a hrozba exekuce bytu pro dluh jednoho z manželů

Odesláno: 
Otevřeno 1656 x
1 odpověď
 
Teta má státní byt, který se bude v příštích měsících nabízet nájemníkům k odkoupení. Teta jej chce odkoupit a poté na mě přepsat. Nicméně vzhledem k tomu, že se jí teď rapidně zhoršuje zdraví, je možná i varianta, že byt odkoupím později sama, jsem tam zapsaná jako další nájemník. Jde teď o mého manžela, se kterým mám uzavřené BSM - bezpodilové spoluvlastnictví manželů (je to nyní to samé jako společné jmění manželů? ). Manžel se dostává do finančních potíží a mám i obavu z exekuce na náš současný majetek. Již jsme jednou v exekuci byli. Je možné, že tento majetek exekuci navíc neuspokojí a oni půjdou po dalším majetku. A zde je můj dotaz. Můžu při takové situaci přijít o tety byt? Případně jakým způsobem tento byt ochránit? Předem děkuji za zprávu.
 
Zdravím Vás, pokud Vašemu manželovi exekuce pouze hrozí, uzavřela bych u notáře smlouvu o zúžení společného jmění manželů (SJM), kterou bude SJM zúženo co nejvíce. K Vašemu dotazu uvádím, že BSM dříve = SJM nyní.
K bytu uvádím, že by bylo vhodné, aby Vaše teta byt odkoupila a následně Vám jej darovala do Vašeho výlučného vlastnictví, protože majetek nabytý dědictvím, darem není součástí SJM. Tetě byste mohla zřídit věcné břemeno užívání nemovitosti cca na 20 - 30 let a teta by tedy měla záruku, že ji z bytu nevyhodíte na ulici. Popřípadě by nebylo od věci obrátit se na advokáta, kam byste zašli všichni společně, tedy i s tetou. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz, nebo na stránkách http://www.cak.cz.
Ohledně majetkové situace Vašeho manžela by byla možná i insolvence. Pokud by bylo schváleno oddlužení neprobíhala by soudní řízení proti manželovi, resp. by byla přerušeno po dobu řízení insolvenčního a exekuce by nebylo možné provést, ale exekutoři by mohli vydávat rozhodnutí, nemohli by však zabavovat majetek povinného. K povolení insolvence však musí Váš manžel splňovat zákonné podmínky dané insolvenčním zákonem, a to, že bude schopen ze svých příjmů uspokojit své nezajištěné věřitele minimálně ve výši 30% jejich pohledávek. Jelikož jste manželé byl by nutný Váš souhlas s insolvenčním řízením na Vašeho manžela, případně je též možné i podat společný insolvenční návrh manželů. Pokud budete mít dotazy ohledně insolvencí, obraťte se prosím na kolegy, kteří se v poradně zabývají insolvencemi.