Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.537.070

Osoba s věcným břemenem (služebností) má exekuci - jak ochránit majetek majitele nemovitosti s věcným břemenem?

Odesláno: 
Otevřeno 1877 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
V rodinném domě, který vlastním spolu s mou matkou a bratrem (dědictví po zesnulém otci) s námi bydlí strýc, otcův bratr. Je tam veden jako věcné břemeno, smí užívat pár společných prostor a má tam trvalé bydliště. Je nezodpovědný co se týče braní úvěrů a jejich splácení. Nyní už mu přišel dopis od společnosti vymáhající pohledávky pro jiné společnosti. Pokud neuhradí, bude zahájeno exekuční řízení.
Prosím o radu, jak se můžeme já s matkou a bratrem bránit, aby nebyl zabaven majetek, který je náš a ne strýce. Bohužel ke všem věcem už nejsme schopni dohledat doklady o zaplacení. Již jsme za něj v minulosti několik dluhů uhradili a nyní už nemáme sílu to nadále za něj hradit.
Předem moc děkuji za radu.
 
Zdravím Vás, nejlepší by bylo věcné břemeno vymazat z katastru a strýce z nemovitosti vystěhovat. Nicméně mám za to, že zánik věcného břemene užívání nemovitostí není jednoduchý. Mám za to, že zde bude nutné v případě, kdy toto věcné břemeno chce zrušit osoba odlišná od oprávněného z věcného břemeno, zahájit soudní řízení o zrušení věcného břemeno. Nejlepší by však bylo tuto věc konzultovat s advokátem, který by navrhl nejlepší postup. Kontakt na advokáta najdete na stránkách http://www.advokatikomora.cz. Ohledně ochrany Vašeho majetku uvádím, že bude bohužel nutné k co největšímu množství věcí dohledat doklady, které prokazují, že věci nejsou strýce (povinného), ale Vaše, Vaší matky nebo Vašeho bratra. Dále můžete soudnímu exekutorovi doložit i smlouvu o zřízení věcného břemene. Dále je možné majetek ochránit i formou čestného prohlášení, kde všichni uvedete jaký majetek je ve vlastnictví každého z Vás. Každá toto čestné prohlášení může sepsat za sebe a podpis čestného prohlášení je nutné nechat úředně ověřit. Je však otázkou jak budou exekutoři na toto čestné prohlášení pohlížet. Popřípadě, pokud máte svědky, kteří jsou schopni dosvědčit, že věci patří Vám nebo Vaší matce či bratrovi můžou to rovnou učinit formou čestného prohlášení s úředně ověřeným podpisem. Mám za to, že k těmto listinám by již měl exekutor přihlédnout. Je také možné, že pokud na majetek Vašeho strýce bude uvalena exekuce, že k zabavování movitých věcí povinného nedojde a věc bude řešena jinými způsoby provedení exekuce.