Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.447.572

Rozdělení SJM, zúžení SJM - ochrání před exekucí manžela, manželky?

Odesláno: 
Otevřeno 1963 x
1 odpověď
 
Dobrý den,

4/2012 jsem se oženil, manželka ze Slovenska, už má občanství ČR.
7/2012 svatbě jsem koupil dům, v katastru je uvedeno jen mé jméno (zápis byl 8/2012). Na dům mám hypotéku a dále 2 půjčky. Vše bez problémů splácím.

8/2014 mi exekutor zablokoval účet – manželka nezaplatila pojištění (dluh 6000 – exekuce na 23.000 Kč). Při procházení manželčiných dokladů jsem našel asi 3 návrhy na exekuci z doby před manželstvím ze Slovenska a další 3 během manželství z ČR. Jelikož manželka neustále lže a teď jsem objevil doklady od půjčky z Providentu (ke splacení 100.000 Kč z 11/2014) chci situaci řešit. Máme spolu 2 děti (další má manželka z předchozího vztahu a další je teď na cestě), tudíž rozvod je zatím pro mne až poslední možnost. Pomůže mi rozdělené jmění manželů? Jde mi hlavně o moji ochranu před další exekucí a ochranu nemovitosti.
Navíc chce manželka začít podnikat. Pokud rozvod – mám šanci dostat 2 z dětí do vlastní péče?
 
Zdravím Vás, bohužel Vás nepotěším, dnem vzniku manželství vzniká i společné jmění manželů (dále jen SJM), které je tvořeno jak majetkem, tak i závazky (dluhy). Zúžení SJM ve chvíli, kdy je exekuce nepřipadá v úvahu, exekutor by k němu nepřihlížel, navíc by tento pokus šlo brát i jako pokus trestného činu zkrácení věřitele. V této situaci Vám nezbude nic jiného než manželku donutit, aby Vám sdělila kolik takových půjček či exekucí je o kterých Vy sám nemáte tušení a tyto dluhy, některé vymáhány i exekučně postupně umořovat. K blokaci účtu uvádím, že Vám může být, a to na základě žádosti podle § 304b občanského soudního řádu (zákon č. 99/1963 Sb.) bankou vyplaceno nezabavitelné minimum, tj, částka ve výši cca 6.800,- Kč. Toto však můžete využít pouze jedenkrát v průběhu vedení exekuce přikázáním pohledávky z účtu povinného. O tomto by Vás měl exekutor poučit.
Dalším řešením by pro vás mohl být i osobní bankrot, čili oddlužení, zde však musíte připojit doklady od všech závazků a dluhů, které musí být pravdivé. Oddlužením byste dosáhl přerušení všech soudních řízení a exekucí, pokud by bylo oddlužení schváleno splácel byste jednotlivým přihlášeným věřitelům dle soudem schváleného splátkového kalendáře. Přerušení exekuce by znamenalo to, že exekuci lze nařídit, tj. vydat exekuční příkaz nelze ji však vykonat. Nicméně po uplynutí 5 let by se pokračovalo v exekuci, s tím, že by se odečetly částky, které jste věřitelům, jejichž pohledávky jsou exekučně vymáhány uhradil v rámci oddlužení. Žádá-li o oddlužení jeden z manželů musí k tomu mít písemný souhlas druhého manžela. Detailní informace o osobním bankrotu a podmínky jaké musí předlužená osoba splňovat jsou uvedené zde:
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/component/content/article/107/11790-postup-osobniho-bankrotu-oddluzeni-insolvence-podle-insolvencniho-zakona.html.
Pokud chce manželka podnikat měla by si uvědomit, že podnikání je zejména v začátcích spíše ztrátové a vyžaduje nemalé investice, v souvislosti s podnikáním se navíc často zužuje SJM, což ve Vašem případě vzhledem k probíhajícím exekucím není možné.
V případě rozvodu nelze předjímat jak by dopadlo rozhodování soudu ohledně úpravy výchovy, výživy a styku s dětmi, zde by záleželo na okolnostech případu.
K řešení Vaší těžké životní situace Vám přeji hodně sil.